-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:16
No menu items!

România a eliminat Ucraina de pe podiumul statelor cu cele mai puternice companii din regiune

spot_img

România a eliminat Ucraina de pe podiumul statelor cu cele mai puternice companii din regiune

Pentru prima dată, România a eliminat Ucraina de pe podiumul statelor cu cei mai importanți jucători economici ai regiunii Europei Centrale și de Est (CEE), arată cea mai recentă ediție a Coface CEE Top 500. Astfel, România a urcat de pe locul cinci până pe poziția a treia.

”Acest lucru poate fi explicat printr-o creștere cu 22,7% a anumărului de companii și un total de 54 de companii în clasament. În ciuda numărului mare de companii din cadrul Top 500, cifra de afaceri nu s-a caracterizat prin valori foarte ridicate, lăsând România pe locul cinci (48,5 milioane de euro, + 10,8%)”, se arată într-un comunicat de presă al Coface România.

De asemenea, România este clasată pe locul cinci și din punctul de vedere al profitului net (37,7%). Ucraina, cea care a fost clasată pe locul al doilea în 2011, și-a pierdut poziția deoarece companiile nu au performat corespunzător, iar 28 dintre acestea au fost eliminate din Top 500.

Pe primele două locuri se află Polonia și Ungaria. Prima are peste o treime din companiile de top, în timp ce vecinii de la Vest au o pondere de 13,2%, respectiv 66 de companii.

Potrivit Coface, în întreaga regiune a Europei Centrale și de Est poate fi observată o ușoară dezvoltare, caracterizată de o creștere medie anuală de 1,2%, comparativ cu 5% în piețele emergente. Din 2011, rata insolvențelor aproape s-a triplat, iar pentru 2013 se preconizează o menținere a tendinței ascendente.

”Dar, privind mai de aproape, este evident că țările din regiunea CEE sunt mai eterogene ca niciodată: în timp ce unele încă se luptă cu recesiunea și ratele negative de creștere a PIB-ului, altele raportează o creștere economică stabilă”, se mai arată în comunicatul Coface.

Astfel, PIB-ul pe cap de locuitor variază între sub 3.000 de euro în Ucraina, la peste 17.000 de euro în Slovenia. Unele țări – precum Republica Cehă – au fost foarte afectate de recesiunea din zona euro, iar altele – precum Estonia – au prezentat o rată de creștere considerabilă. Rata insolvențelor a crescut dramatic în Bulgaria și Croația, în timp ce Estonia și Letonia prezintă o trendință pozitivă.

„Mai ales în contextul economic actual, cu toate aceste evoluții eterogene, este foarte important să analizăm piețele și mediul de afaceri îndeaproape. Vom continua să monitorizăm evoluțiile țărilor din Europa Emergentă. Luând în considerare potențialul acestei regiuni pentru progresul economic din Europa, este esențial să nu pierdem din vedere oportunitățile de afaceri disponibile acolo”, a concluzionat Katarzyna Kompowska, Director Executiv, Coface Central Europe.

Studiul anual Coface clasifică cele mai puternice 500 de companii din regiune, luând în considerare atât cifra de afaceri, cât și factori adiționali precum: numărul de angajați, mediul de afaceri, sectoarele și piața în care acestea activează.

Cosmina Croitoru