11 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 18:12
No menu items!

România a avut, în T1, un excedent de cont curent peste cel înregistrat de Luxemburg

spot_img

România a avut, în T1, un excedent de cont curent peste cel înregistrat de Luxemburg

România a avut, în primul trimestru al acestui an, un excedent de cont curent de 0,3 miliarde de euro, peste cel înregistrat de Luxemburg, de 0,2 miliarde de euro. Datele biroului european de statistică Eurostat, arată că 13 state UE din 28 au înregistrat excedente de cont curent în perioada analizată.

Astfel, cel mai mare excedent de cont curent a fost înregistrat de Germania, cu peste 45 de miliarde de euro, și de Olanda, cu 22,6 miliarde de euro. Restul statelor cu surplus de cont curent au înregistrat sume sub 8 miliarde de euro, prag marcat de Suedia.

La polul opus, cele mai mari deficite de cont curent au fost înregistrate de Franța (- 12,4 miliarde de euro) și Marea Britanie (- 18,5). Cele două au fost urmate de Italia, cu un deficit de 5,8 miliarde de euro.

În UE27 (Croația, al 28-lea membru, a aderat la blocul comunitar în luna iulie), contul curent a înregistrat un surplus de peste 29 de miliarde de euro (0,9% din PIB) în primul trimestru al anului, față de un deficit de 1,5 miliarde de euro în același trimestru al anului trecut.

Contul curent al balanţei de plăţi, în România, a fost în primele cinci luni ale acestui an pe excedent, în timp ce investiţiile străine s-au prăbuşit cu aproape 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar datoria externă a coborât uşor sub pragul de 100 miliarde de euro, potrivit datelor BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în perioada ianuarie-mai un excedent de 314 milioane de euro, față de un deficit de 2,3 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Evoluţia a fost influenţată de reducerea deficitului balanţei comerciale şi al veniturilor, precum şi de surplusul înregistrat de balanţa serviciilor.

În acest an, România a revenit pe excedent de cont curent pentru prima dată din 1990. Această revenire a fost văzută de autorități, dar și de analiști, ca un semn bun, în contextul în care România a înregistrat în ultimii trei ani, în medie, un deficit de cont curent de 4,2% din PIB, față de 13%-14% din PIB în perioada 2007-2008.

Cosmina Croitoru