Zborurile de recunoaștere vor fi efectuate în perioada 7 – 11 iulie, în cadrul Tratatului internaţional Cer deschis
Experţi din România şi Germania efectuează în perioada 7-11 iulie zboruri de recunoaştere deasupra Rusiei, în cadrul Tratatului internaţional Cer deschis, a anunţat, la Moscova, directorul Centrului naţional pentru reducerea ameninţării nucleare Serghei Rîjkov, relatează Ria Novosti online.
„Din 7 şi până în 11 iulie, o misiune comună de inspecţie din Germania şi România va survola Rusia la bordul unui avion românesc de tip AN-30 în cadrul Tratatului internaţional Cer deschis„, a declarat duminică Rîjkov, citat de Ria Novosti.
Experţi ruşi vor participa la misiunea de inspecţie, pentru a controla respectarea parametrilor de zbor.
Avionul de tip AN-30 nu este echipat cu armament. Aparatura şi echipamentele foto instalate la bordul avionului au fost certificate la nivel internaţional, cu participarea Rusiei, ceea ce garantează absenţa mijloacelor tehnice la bordul aeronavei.
Semnat la 24 martie 1992, la Helsinki, Tratatul Cer deschis este aplicat din 1 ianuarie 2002. Documentul vizează creşterea transparenţei şi a încrederii între statele semnatare în domeniul activităţilor militare şi al controlului armamentului.
Tratatul a fost semnat de 34 de state, membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). Rusia a aderat la acest tratat pe 26 mai 2001.
R.D.