4.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 7:41
No menu items!

Român căutat de FBI cu recompensă de 1 milion de dolari

spot_img

Nicolae Popescu a devansat elita IT a Chinei în topul celor mai căutați cyber-spioni

fbi-agents

Trei ofiţerii chinezi, specializaţi în cyber-spionaj împotriva unor mari companii americane, au fost devansaţi, pe lista celor mai căutaţi hackeri ai lumii, de un român din Alexandria pentru care Guvernul SUA plăteşte cea mai mare recompensă din istorie: 1 milion de dolari.

nicolae popescuNicolae Popescu, cunoscut și ca Nicolae Petrache, Nae Popescu, Nae sau Stoichițoiu, a devenit cel mai cunoscut hacker al lumii, în luna noiembrie, după ce FBI a pus pe capul lui o recompensă de 1 milion de dolari. El a scăpat, printre degete, autorităţilor române, în 2012, la scurt timp după ce procurorii DIICOT şi ofiţerii români de la crimă organizată îl capturaseră în cadrul unei operaţiuni transoceanice care viza tocmai destructurarea grupării de licitatori online pe care acesta o conducea.

Conform descrierii FBI, Nicolae Popescu este căutat pentru participarea la scheme sofisticate de fraude pe internet, în care mai mulţi suspecţi, cu baza în România şi în alte state din Europa, postau anunţuri în cadrul unor licitaţii pe internet pentru obiecte care nu existau în realitate. Un mandat de arestare federal a fost emis pe numele lui Nicolae Popescu în 20 decembrie 2012, de o instanţă din New York, concomitent operaţiunii de căutare derulate de DIICOT în România.

A scăpat de pe holurile tribunalului

Nicolae Popescu a fost singurul din 32 de suspecţi care a dispărut de pe holurile Tribunalului Vâlcea înainte ca judecătorul să emită mandatele de arestare preventivă, ordonanţele de reţinere expirând la acel moment. Nimeni nu l-a mai văzut de atunci, motiv pentru care autorităţile americane oferă generoasa recompensă pentru orice informaţie care ar duce la capturarea lui. Unele surse susţin că acesta a apelat la intervenţii de chirurgie plastică, altele spun că şi-a schimbat numele, s-a căsătorit şi are mai mulţi copii.

nicolae_popescu_FBI

Popescu a intrat în istorie devenind primul român pentru arestarea căruia Departamentul de Stat american plăteşte 1 milion de euro, în condiţiile în care FBI nu oferă nicio sumă pentru capturarea unor ofiţeri chinezi puşi sub acuzare, în primăvara acestui an, pentru spargerea sistemelor de securitate informatică şi divulgarea secretului economic în cazul a şase companii americane aflate în competiţie cu interesele guvernului de la Phenian.

Militari chinezi, specialiști în cyber-spionaj

Sun Kai Liang, cunoscut şi sub numele de Jack Sun, a fost arestat în lipsă şi pus sub acuzare de o instanţă din Pennsylvania în 1 mai 2014. El este ofiţer al Armatei de Eliberare a Poporului, făcând parte dintr-o grupare de cyber spionaj. Liang are grad de căpitan şi lucrează pentru Secţiunea 3 a Departamentului General de Personal al Armatei pentru Eliberarea Poporului – o unitate militară sub acoperire.  FBI susţine că fiecare ofiţer a acţionat, conform specializării sale, pentru penatrarea reţelelor informatice a şase companii care se aflau în competiţie sau negociere cu companii de stat din China. Informaţiile „furate” vizau inclusiv date tehnice ale unor uzine nucleare.

Al doilea cel mai căutat hacker de FBI este, din noiembrie, Mikhail Evgheniy Bogacev, un rus în vârstă de 31 de ani. El trăieşte în Anapa, dar deţine mai multe proprietăţi în Krasnodar, inclusiv un iaht cu care obişnuieşte să călătorească în jurul Mării Negre. El este autorul unui virus cu ajutor căruia a furat identitatea câtorva sute de mii de cetăţeni americani – cărora obişnuia să le cureţe ulterior conturile bancare. Din septembrie 2011, FBI a început să investigheze şi o versiune modificată a virusului troian, cunoscut drept Gameover Zeus (GOZ), despre care se crede că a infestat peste un milion de computere, generând pierderi financiare de sute de milioane de dolari. Recompensa pentru informaţii care ar duce la capturarea lui Bogacev este de 20.000 de dolari.