Roman Abramovici a angajat o firmă de avocatură americană la câteva zile după ce SUA au decis confiscarea a două dintre avioanele sale private, care au încălcat legile americane privind exporturile şi sancţiunile, zburând în Rusia. Avocaţii ar percepe peste 1.500 de dolari pe oră pentru serviciile lor, pentru a-l ajuta pe omul de afaceri rus să-şi recupereze avioanele ce valorează peste 400 milioane de dolari.
Firma de avocatură Kobre & Kim, cu sediul în New York, îl reprezintă pe miliardarul rus, potrivit unui dosar făcut în temeiul Legii de înregistrare a agenţilor străini, care impune companiilor să se înregistreze la Departamentul de Justiţie atunci când desfăşoară activităţi politice în numele entităţilor străine, conform Business Insider.
Deşi a fost sancţionat de UE şi Marea Britanie, Abramovici nu a fost sancţionat de SUA. Compania a declarat în dosar că a fost angajată pentru „furnizarea de consiliere în legătură cu procedurile judiciare şi administrative, pentru a include şi interfaţa cu alte agenţii guvernamentale”.
Acesta a adăugat că va „oferi, de asemenea, consiliere şi îndrumări cu privire la strategia de relaţii guvernamentale”.
Potrivit sursei citate, numirea a avut loc la scurt timp după ce SUA au obţinut mandate de confiscare a două dintre avioanele private ale lui Abramovici pe 6 iunie. O copie a înţelegerii dintre Kobre & Kim şi Abramovici ataşată la dosar era datată 15 iunie.
Omul de afaceri rus Abramovici, care a câştigat miliarde din cumpărarea companiei petroliere Sibneft de la Guvernul Rusiei în 1995 şi a vândut-o un deceniu mai târziu, a fost sancţionat de UE şi Regatul Unit în martie, după ce Rusia a invadat Ucraina.
Oficialii UE au declarat că a avut „acces privilegiat la preşedintele rus şi că a menţinut relaţii foarte bune cu acesta”, în timp ce Marea Britanie l-a descris pe Abramovici drept un „cunoscut afacerist rus şi oligarh pro-Kremlin care se bucură de relaţii apropiate cu Vladimir Putin de decenii”.
Abramovici a negat în repetate rânduri că are legături cu preşedintele rus, şi ar fi călătorit prin Ucraina, Rusia, Polonia, Israel şi Turcia pentru a purta discuţii de pace dintre Ucraina şi Rusia, cu oficiali ai acestor state.
Potrivit departamentului de Justiţie, două dintre avioanele lui Abramovici au încălcat legile americane privind exporturile şi sancţiunile, zburând în Rusia, în martie.
Boeing-ul său 787-8 Dreamliner a zburat din Dubai în Rusia şi înapoi în aceeaşi zi la începutul lunii martie. La mijlocul acelei luni, avionul său Gulfstream G650ER a zburat de la Istanbul, Turcia, la Moscova, apoi la Tel Aviv, Israel, înapoi la Istanbul şi înapoi din nou la Moscova.
Turcia, Israelul şi Rusia se numără printre destinaţiile în care se crede că s-a întâlnit cu oficiali şi a participat la discuţiile de pace. Aeronavele valorează aproximativ 410 milioane de dolari.
Adina Silav