4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:18
No menu items!

Roboţelul NASA, Curiosity, a plecat la munte. Pe Marte!

spot_img

Ajuns, în urmă cu un an, pe Planeta Roşie pentru a investiga dacă există urme de viaţă, robotul Curiosity se pregăteşte de o nouă expediţie, în zona muntoasă, neexplorată până acum. Oamenii de ştiinţă speră ca datele colectate de Curiosity să lămurească natura şi cauzele schimbărilor climatice de pe Marte.

Misiunea principală a robotului rămâne să afle dacă pe Planeta Roşie a existat viaţă, cu camerele foto şi video pregătite să capteze toate imaginile relevante.

De un an, de când Curiosity a ajuns pe Marte, savanţii au primit peste 50.000 de fotografii şi imagini în premieră.

Climă prielnică pentru viaţă

Statia meteorologică aflata la bordul lui Curiosity a oferit date neașteptate despre clima pe Marte.

În luna octombrie 2012, când încă era iarnă pe Marte, temperaturile au trecut cu mult peste punctul de îngheț, ajungând chiar la 6 grade Celsius la amiaza.

“Este surprinzator si foarte interesant să existe asemenea temperaturi ridicate”, declara Felipe Gomez, de la Centrul de Astrobiologie din Madrid.

Până acum, astronomii credeau că acolo este prea frig și clima prea uscată pentru ca viața sa existe. Acum însă vor trebui să reconsidere aceasta ipoteză, mai ales că temperaturile înregistrate acum vor crește considerabil în timpul verii marțiene.

“S-ar putea ajunge la maxime de 20 de grade Celsius, asta e foarte important, ar însemna că apa poate exista aici în formă lichidă, în mod constant”, precizează Gomez.

Totuși, noaptea este extrem de frig, aproximativ -70 de grade Celsius, în zona în care se afla Curiosity în acea perioadă.

Ștefan Tănăsescu