-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:02
No menu items!

Robert Negoiță susține corelarea salariilor din administrația publică locală și centrală

spot_img

Președintele Asociației Municipiilor din România, Robert Negoiță, pledează pentru corelarea salariilor din administrația locală și centrală, atrăgând atenția că diferențele salariale existente în România în acest sector nu se regăsesc în alte țări civilizate.

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță, a spus, luni, la Palatul Parlamentului, în deschiderea Forumului Administrației Publice Locale, organizat de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, că sunt câteva probleme ale administrației publice care trebuie rezolvate urgent. „Am făcut o analiză noi, cei de la Asociația Municipiilor — salarizarea în administrația publică locală, centrală și în privat. În administrația publică centrală sunt salarii de două sau chiar trei ori mai mari decât în administrația publică locală. Nu există nicăieri în lumea civilizată astfel de diferențe”, a precizat Negoiță.

El susține că legea e ambiguă, iar angajații din primării sunt controlați de multe instituții ai căror angajați au salarii de câteva ori mai mari decât cei pe care îi controlează. „Zeci de instituții controlează primăriile astăzi. Legea e ambiguă, de multe ori legile se bat cap în cap, oricum ai face calci una dintre ele. Vrem și noi să solicităm un punct de vedere. De multă vreme, Curtea de Conturi nu mai dă niciun fel de răspuns și noi suntem calul de bătaie. Să vă spun o situație reală. Vorbeam de salarii sub limita de decență. Oamenii din primărie sunt controlați de zeci de instituții, iar cei care vin în control, care fac parte tot din administrația centrală, au salarii de trei sau chiar 10 ori mai mari decât le au cei din primărie. Dacă unul din primărie greșește, plătește cu vârf și îndesat, dacă unul care ne controlează comite o eroare și se dovedește în justiție că a greșit nu se întâmplă nimic. Indiferent de la ce control ar veni își pot permite să facă orice, chiar aberații, pentru că știu că nu li se întâmplă nimic, ceea ce nu este în regulă”, a arătat Negoiță.

Acesta consideră că România este „cea mai ruralizată țară din Europa”, în condițiile în care Asociația Municipiilor, care reunește reprezentanți din 109 municipii, se ocupă de aproximativ jumătate din populația țării — 10 milioane de locuitori. „Orașele, dintotdeauna, au generat creștere de toate felurile, dezvoltare. Și părinții mei și eu suntem de la țară. Acolo a rămas doar casa (…) Eu nu zic să nu se facă investiții în comune, dar să nu cumva să îngropăm banii”, a punctat Negoiță.

El și-a exprimat nemulțumirea că ghidurile pentru elaborarea proiectelor europene nu sunt finalizate. „Suntem în al treilea an de exercițiu financiar și cele mai multe din Ghiduri nu sunt lansate. Noi vrem să depunem proiecte. Nu avem pe ce, pentru că ghidurile nu sunt gata. Am încredere în dumneavoastră, domnule prim-ministru, că nu vă veți închide mandatul în toamnă, cu absorbție zero de fonduri europene, în situația în care este al treilea an de exercițiu financiar”, a subliniat primarul sectorului 3.

Olimpia Diaconiuc