Deputatul Remus Cernea, care a încercat, miercuri după-amiază să intre la discuţiile parlamentarilor cu minerii de la Roşia Montană, a fost împins şi huiduit de oamenii care protestează în localitate. Pentru scoaterea lui din mulțime a fost necesară intervenţia poliţiştilor şi a jandarmilor.
Remus Cernea, cunoscut opozant al proiectului minier de la Roşia Montană, s-a întors în localitate după ce a participat, la Albac, la un miting de protest faţă de proiect. Deputatul a încercat să intre în Căminul Cultural din Roşia Montană, unde membrii Comisiei speciale parlamentare s-au întâlnit cu reprezentanţii Sindicatului „Viitorul Mineritului” Roşia Montană şi cu cei ai administraţiei locale.
Cernea a fost împins şi huiduit de oamenii adunaţi acolo, care nu i-au permis accesul. Protestatarii – localnici, susţinători ai proiectului, şi angajaţi ai RMGC – i-au spus deputatului: „Ieşi afară din Roşia Montană, nu ai ce căuta aici!”.
În cele din urmă, a fost nevoie de intervenţia poliţiştilor şi jandarmilor pentru scoaterea lui Cernea din mulţime.
Deputatul a declarat, ulterior, că a mers la Roşia Montană să asculte toate părţile, dar a fost împiedicat. „Dialogul trebuie purtat fără forme de violenţă. Am venit la Roşia Montană să ascult ambele părţi, dar nu am fost lăsat. Rămân un om al dialogului, dar am o părere fermă împotriva acestui proiect cu cianuri”, a declarat Remus Cernea.
Întrebat despre incidentele respective, prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneșer, a declarat că nu ştie nimic mai mult decât ceea ce s-a văzut şi auzit deja.
„Noi am început pe la 10.00, 10 fără 20, domnul deputat Remus Cernea a venit pe la ora 11.00, 11 şi ceva, a fost alături de noi o perioadă de timp, apoi nu l-am mai văzut. Noi am venit la Căminul Cultural, unde suntem şi acum. Ce aţi auzit dumneavoastră am auzit şi eu. Sunt la întâlnire, în momentul de faţă în sală sunt peste zece organizaţii neguvernamentale care sunt «pro Roşia Montană»”, a declarat prefectul.
13 membri ai Comisiei speciale care s-au deplasat la Roşia Montană sunt: Darius Vâlcov (PSD), Andrei Gerea (PNL), Haralambie Vochițoiu (PPDD), Ioan Chelaru (PSD), Tudor Ciuhodaru (PPDD), Mircea Dolha (PNL), Petru Ehegartner (PNL), Gheorghe Emacu (PSD), Toni Greblă (PSD), Florin Iordache (PSD), Attila Korodi (UDMR), Viorel Ştefan (PSD), Alexandru Vegh (UDMR).
R.D.