Părăsirea USL și ieșirea de la guvernare implică riscuri majore pentru PNL. În primul rând, românii care le-au dat voturile liberalilor la alegerile locale și parlamentare din 2012, dar și la Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu își pierd speranțele şi încrederea în toate promisiunile PNL.
După numai un an, din cei patru de mandat, câștigați prin voturile românilor, PNL provoacă o instabilitate guvernamentală. În plus, partidul aflat acum la putere va abandona toate angajamentele luate prin Programul de guvernare, în condițiile unei performanței de a realiza o creștere economică în 2013. Instabilitatea guvernamentală se va manifesta, în principal, în plan economic, financiar și, implicit, social, iar pentru aceasta PNL va fi făcut răspunzător.
Pe de altă parte, toate structurile liberale, la nivel politic și al administrației publice locale și centrale se vor demobiliza și destructura, diminuându-se toată capacitatea de organizare şi acţiune.
Nu în ultimul rând, PNL riscă să reintre în forţă în jurul centrelor de putere ale lui Traian Băsescu, abandonând lupta de 10 ani dusă împotriva regimului Băsescu. Astfel, șansele pentru alegerile prezidențiale se vor apropia de zero pentru candidatul PNL, partidul rămânând izolat şi cu resurse economice sau organizatorice, financiare şi de imagine extrem de precare.
Andi Topală