1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:33
No menu items!

Riscul neștiut al aerului condiționat în pandemia de COVID

spot_img

În apropierea sezonului cald, cu temperaturi ce vor depăși 30 de grade, foarte mulți își pun întrebarea dacă aerul condiționat este sigur de folosit în condițiile transmiterii noului coronavirus. La această întrebare a răspuns celebrul medic infecțonist din Timișoara, profesorul Virgil Musta, membru în Comisia COVID din cadrul Ministerului Sănătății.

Potrivit medicului, cel mai indicat este să aerisim natural spațiile în care stăm, fie la locul de muncă, fie acasă, respectiv cu ferestrele deschise. În cazul în care se impune folosirea aparatelor de aer condiționat, din cauza disconfortului termic accentuat, acestea trebuie să funcționeze corespunzător, respectiv, să fie dotate cu filtre antibacteriene, iar acestea să fie curățate și igienizate permanent sau după cum recomandă producătorul, a precizat Virgil Musta, marți seara, la Antena 3.

Dacă filtrele aparatului din încăpere nu sunt în regulă, s-ar putea să reprezinte un focar de contaminare. Există filtre speciale pentru aer condiționat, care sunt făcute pentru a steriliza aerul, dar sunt foarte scumpe și nu toate echipamentele de aer condiționat au aceste filtre, a avertizat medicul la Digi 24.

În spațiile de locuit, sunt practic numai persoanele care locuiesc acolo și care pot contamina aerul, dar în spațiile de birouri, pot exista persoane purtătoare de virus și care pot contamina aerul, fără să știm. În astfel de spații, indiferent dacă se folosește sau nu aerul condiționat, este importantă purtarea măștii și păstrarea distanței de doi metri.

În cazul aerului condiționat din mașină, acela poate mai degrabă să slăbească imunitatea organismului. În general, persoanele care stau în aer condiționat contractează o formă de răceală foarte ușor după aceste expuneri, a explicat prof. Musta, la Digi 24.