-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:31
No menu items!

Risc tot mai mare la granița României. Ultima drona căzută în Tulcea a avut 50 de kilograme de explozibil la bord

spot_img

Situația în localitățile situate la doi pași de războiul din Ucraina devine tot mai tensionată. Dacă primele drone rusești care s-au prăbușit în România au fost unele de supraveghere, fără încărcătură explozivă, cea care a căzut, joi dimineață, la 3 kilometri de localitatea Plauru-Tulcea a fost una de luptă care a și explodat la impact, având 50 de kilograme de explozibil la bord.

Drona care ar fi avut ca țintă porturile Ucrainei de la Dunăre a căzut pe teritoriul României, dar de această dată a fost vorba de un vehicul aerian fără pilot (UAV) de luptă care a și explodat la impact după ce a trecut prin proximitatea localității Plauru din judeţul Tulcea.

Conform unor surse militare, dacă dronele Shahed 136 care au căzut până acum în România au fost unele trimise în misiuni de supraveghere, pentru a monitoriza efectele loviturilor date de UAV-urile cu încărcătură explozivă lansate în același stol de aparate, de această dată aparatul de zbor fără pilot intrat pe teritoriul țării noastre a fost unul cu încărcătură letală, scrie Adevărul.

De altfel, la deflagrație, drona a făcut un crater cu un diametru de 4 metri și o adâncime de 1,5 metri. Aceasta ar fi făcut parte dintr-un stol de zeci de astfel de aparate care ar fi fost lansate de ruși către diferite zone ale Ucrainei.

Având ca țintă inițială portul ucrainean Ismail, cel mai probabil, scăpat de sub control, aparatul cu o încărcătură explozivă de 50 de kilograme de TNT a intrat în vrie și s-a prăbușit după ce a zburat pe deasupra sau cel mult prin proximitatea imediată a localității Plauru.

„Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a activat procedurile de Poliție Aeriană și a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, începând cu ora 23.20 (în noaptea de miercuri spre joi – n.red.), cu privire la zonele specifice din județele Tulcea și Galați, aflate în proximitate, cu potențialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situații. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 01.40, în data de 12 octombrie”, a comunicat ulterior Ministerul Apărării. Militarii au primit ulterior informații de la Poliția de Frontieră, privind un posibil impact pe teritoriul României, în proximitatea localității Plauru.

Drona cu explozibil, căzută în Bulgaria, în apropiere de Vama Veche

Luna trecută, o drona explozivă a ajuns la Tiulenovo, în nordul coastei bulgare a Mării Negre.

„Verificările au arătat că este vorba de un obuz de mortier de 82 de milimetri ataşat la resturi de dronă”, a transmis Ministerul bulgar al Apărării, adăugând că, „din cauza stării proaste în care se afla, s-a considerat că muniţia nu poate fi transportată” şi de aceea a fost distrusă la faţa locului, după instalarea unui perimetru securizat.

„Putem presupune cu siguranţă că această dronă este legată de conflictul din Ucraina. Acest război aduce inevitabil riscuri în continuă creştere pentru securitatea noastră”, a declarat atunci presei ministrul Apărării, Todor Tagarev. 

Lovite de ucraineni

Autoritățile române au finalizat raportul primelor trei drone căzute în septembrie în România, care a fost înaintat Parchetului General. Potrivit informaţiilor, acestea au fost lovite de apărarea antiaeriană ucraineană şi nu au vizat teritoriul României.  Dronele au fost lovite de apărarea antiaeriană a Ucrainei în atacuri asupra portului Izmail şi au intrat într-o evoluţie necontrolabilă în vecinătatea ţintei, ceea ce a determinat pătrunderea accidentală a spaţiului aerian naţional şi căderea acestora în proximitate, pe teritoriul României.

                                                                                                         Adina Bucur Silav