Material prezentat de Fundația România Autentic
Satul de munte Rîmetea a fost atestat documentar în 1257, dar el exista încă din primii ani ai erei noastre, după monedele romane găsite aici. În secolul al XIII-lea au fost colonizaţi aici mineri de origine germană, care ulterior s-au maghiarizat. De aceea, portul popular din Rîmetea este specific doar acestui sat, având influenţe maghiare şi germane.
Cochet asemenea satelor din Austria, mărginit de versanţi abrupţi de 650 de metri înălţime, încărcat de istorie şi tradiţii, satul din judeţul Alba este vizitat de mii de turişti anual din toata lumea, scrie romania-redescoperita.ro.
Soarele răsare şi începe să încălzească, anunţând o nouă zi în satul Rîmetea. Dintr-odată se aşterne umbra peste sat. Soarele a apus deja? Nu. S-a ascuns după masiva Piatră a Secuiului care străjuieşte satul în partea de est. Piatra Secuiului şi Colţii Trascăului formează un masiv calcaros brăzdat de numeroase creste prelungi care coboară spre vale, formând prin eroziune turnuri, pilieri, lapiezuri. Între cele două vârfuri se cască Sântul Mare, un jgheab uriaş umplut cu grohotiş, reprezentând cea mai scurtă cale de acces spre vârf.
Din creastă răsare o panoramă uimitoare asupra Văii Ariesului şi Văii Mureşului. De sus se vede tot satul, cu casele lui albe cu flori la geam, case tipice zonei, cu străduţele înguste şi curate, cu cimitirul vechi şi biserica unitariană din 1700. Tot de sus din creastă se vede străduţa cu cele şapte case identice, construite de un nobil bogat pentru cei şapte fii ai săi.
După o oră soarele răsare din nou şi luminează versantul opus, Ardascheia, care ascunde în adâncuri multe mine de fier.
Pe tot parcursul anului turiştii vin în acest sat, unde pot practica alpinism, zbor cu parapanta, drumeţie şi la câţiva kilometri pot vizita Cetatea Colţeşti, construită pe un vârf de stâncă.
Rîmetea face parte din patrimoniul UNESCO şi este singura localitate europeană care a primit medalia de argint „Europa Noastră”, în anul 1999, din partea Uniunii Europene.
Olimpia Diaconiuc