6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:39
No menu items!

Ridicarea vizelor cetățenilor moldoveni a trecut de Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European

spot_img

moldoveni-vize

Cetățenii moldoveni ar putea putea călători fără vize în spațiul Schengen, din primăvara acestui an, conform propunerii legislative aprobate miercuri de Comisia parlamentară pentru libertăți civilea Parlamentului European. Ridicarea vizelor ar urma să le fie aplicată doar cetățenilor moldoveni care dețin un pașaport biometric.

Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic care îndeplinește toate cerințele Planului de Acțiune pentru Liberalizarea Vizelor, permițând implementarea călătoriilor fără viză, se arată într-un comunicat de presă al Biroului Parlamentului European în România.

Regulamentul din 2001 privind vizele enumeră statele non-membre UE care au nevoie de viză pentru a călători în spațiul Schengen („lista negativă”), precum și statele ale căror cetățeni nu au nevoie de viză („lista pozitivă”). Această revizuire transferă Moldova de pe lista negativă pe lista pozitivă, ținând cont de faptul că acest stat îndeplinește toate criteriile stabilite de Planul de Acțiune privind Liberalizarea Vizelor.

„Este un moment istoric pentru Moldova și pentru viitorul ei în UE. Moldova a dovedit încă o dată că perspectiva europeană rămâne una dintre prioritățile sale”, a spus raportorul Tanja Fajon (S&D, SL), citat în comunicatul de presă.

„Să sperăm că în următoarele luni cetățenii moldoveni care dețin pașapoarte biometrice vor putea să călătorească în spațiul Schengen pentru perioade cuprinse între 90 și 180 de zile. Ridicare vizelor va reduce timpul de așteptare în fața consulatelor și costurile asociate călătoriilor în spațiul Schengen. De asemenea, contactele între cetățenii moldoveni și cetățenii UE vor fi mai ușoare”, a mai adăugat raportorul.

După ce mandatul de începere a negocierilor formale cu Consiliul a fost adoptat cu 46 de voturi „pentru” și două „împotrivă”, raportorul Parlamentului se așteaptă ca votul în plen pe textul final să fie inclus pe agenda sesiunii februarie II (cel mai probabil urmând a fi dat pe 25 februarie). Apoi, Consiliul va putea aproba de asemenea acordul, probabil la începutul lunii martie.

Încă din 2008, cetățenii moldoveni s-au bucurat deja de avantajele unui acord de facilitare a vizelor cu UE (un acord actualizat a intrat în vigoare în iulie 2013). Conform Comisiei Europene, numărul cererilor de vize pentru sejururi de scurtă durată în spațiul Schengen din partea cetățenilor moldoveni a rămas neschimbat în ultimii trei ani (oscilând între 50.000 și 55.000). De asemenea, mulți dintre aceștia dețineau deja un pașaport românesc.

La rândul ei, Moldova a ridicat obligativitatea vizei pentru cetățenii UE la 1 ianuarie 2007.

R.D.