16.5 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024 - 13:28
No menu items!

Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu peste 1 miliard de euro în august. Banii s-au dus la FMI!

spot_img

Rezervele valutare ale BNR au scăzut cu peste 1 miliard de euro în august. Banii s-au dus la FMI!

Rezervele valutare la Banca Națională a României (BNR) au scăzut cu 1,18 miliarde de euro în luna august, până la 32 de miliarde de euro. Din conturile băncii centrale au ieșit, în total, peste 2 miliarde de euro, cea mai mare parte a banilor constituind a noua și a zecea rată către Fondul Monetar Internațional (FMI).

Potrivit BNR, în cursul lunii august au avut loc intrări de 888 de milioane de euro și ieșiti de 2,06 miliarde de euro. Intrările au reprezentat, ca de obicei, modificarea rezervelor minime în valută (RMO) constituite de instituțiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice (MFP) și altele.

În privința ieșirilor, cea mai mare parte a acestora a reprezentat-o plata de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută.

”La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc a noua şi a zecea rambursare de capital şi dobândă din împrumutul de la FMI (pentru care BNR a rambursat 835 milioane echivalent euro, iar MFP a rambursat 168 de milioane echivalent euro), precum şi rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a MFP, scadentă în 19 august 2013, în sumă de 470 milioane euro, capital şi dobândă”, arată BNR.

Banca centrală precizează că rezerva de aur s-a menținut în luna august la 103,7 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,5 miliarde de euro, mai mare cu 163 de milioane de euro față de luna iulie.

Astfel, rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 august 2013 au fost de 35,6 miliarde de euro, față de 36,6 miliarde de euro la 31 iulie 2013.

De la începutul anului, în contul datoriei publice în valută către FMI, BNR a rambursat (capital plus dobândă) 2,62 de miliarde echivalent euro, iar Ministerul Finanţelor Publice a rambursat 605 milioane echivalent euro.

Până la sfârşitul anului, în contul datoriei publice în valută către FMI, banca centrală urmează să plătească (capital plus dobândă) aproximativ 1,3 miliarde echivalent euro, iar MFP în jur de 414 milioane echivalent euro.

Cosmina Croitoru