2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:33
No menu items!

Rezervele BNR au scăzut cu peste 2 mld. euro în noiembrie. Banii s-au dus la FMI și la bănci

spot_img

Rezerva valutară a BNR, creștere de peste 1 miliard de euro. În august, banca va achita o tranșă la FMI

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a României au scăzut, în luna noiembrie a acestui an, cu peste 2 miliarde de euro, banii fiind trasferați FMI și băncilor care au împrumutat statul. În luna decembrie, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) are de achitat alte 500 de milioane de euro.

La 30 noiembrie 2013, rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau la nivelul de 32,4 miliarde de euro, faţă de 34,5 miliarde de euro la 31 octombrie 2013.

În noiembrie, în contul valutar al BNR au avut loc intrări de 857 de milioane de euro și ieșiri de 3 miliarde de euro. Primele au reprezentat, ca de obicei, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele.

Ieșirile au reprezentat, în principal, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută.

”La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc  rambursări de capital şi dobândă din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (pentru care BNR a rambursat aproximativ 814 milioane echivalent euro, iar MFP a rambursat aproape 165 de milioane echivalent euro), precum şi rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Finanţelor, scadentă în 29 noiembrie 2013, în sumă de 1,38 de miliarde de euro, capital şi dobândă”, se arată într-un comunicat al BNR.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la aproximativ 3 miliarde de euro, în scădere cu 250 de milioane de euro față de luna anterioară. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur), la 30 noiembrie 2013, au fost de 35,4 miliarde de euro, faţă de 37,8 miliarde de euro la 31 octombrie 2013.

Potrivit BNR, plăţile scadente în luna decembrie 2013 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează aproape 480 de milioane euro.

Cosmina Croitoru