4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:12
No menu items!

Revoltător! Irineu îi gonește pe călugării de la Frăsinei care nu au semnat ”legământul de blestem” și îi amenință pe cei care nu i se supun

spot_img

Scandalul de la Frăsinei continuă. După ce Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei a semnat un ”document de legământ cu blestem” prin care le interzice călugărilor de la Mănăstirea Frăsinei să mai coboare la biserica din vale, acum vine cu noi dispoziții prin care călugării care s-au împotrivit să fie excluși din mănăstire.

Sinodul Mitropolitan a hotărât ca „monahii și ieromonahii care au încălcat rânduiala călugărească și au produs sminteală prin neascultare și sperjur, să fie excluși din obștea Sfintei Mănăstiri Frăsinei și canonisiţi la alte mănăstiri din Arhiepiscopia Râmnicului”. De asemenea, toţi monahii din Mitropolia Olteniei (hirotoniţi sau simpli vieţuitori în obşte) „care vor încălca de acum înainte rânduiala canonică, jurămintele și voturile călugărești, vor fi sancționați conform Sfintelor Canoane, Rânduielilor Bisericești și Regulamentului vieții monahale”.

Această hotărâre a fost luată în urma ședinței de lucru în care s-au întrunit membri Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, care a avut loc la Facultatea de Teologie din Craiova. Înlăturarea și amenințarea călugărilor nu sunt singurele măsuri luate.

Sinodul Mitropolitan a mai hotărât ca „toţi monahii hirotoniți ai Mănăstirii Frăsinei să își completeze studiile cu Licența în Teologie”, iar ”documentul de legământ cu blestem” din data de 10 ianuarie „constituie o lămurire canonică în termeni bisericești a Legământului Sfântului Ierarh Calinic”.

Călugării au interzis să coboare si să participe la slujbe în „biserica de jos” sau în altă parte, în afara mănăstirii. Excepţie fac, în acest sens, părinţii duhovnici ai obştii, care vor fi prezenţi cu binecuvântarea Chiriarhului locului, după programul liturgic stabilit, la Mănăstirea Bistriţa Vâlceană, o dată pe lună, ceea ce va însemna un haos total având în vedere aglomerația care se va crea.

Redăm mai jos comunicatul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei cu Hotărârile Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei pentru întărirea vieţii monahale din Oltenia:

 ”În data de 26 ianuarie 2023, membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei s-au întrunit în şedinţă de lucru, la Facultatea de Teologie din Craiova, pentru stabilirea mai multor hotărâri în vederea organizării optime a vieţii bisericeşti din mănăstirile oltene în general, şi din Mănăstirea Frăsinei, în mod particular, după cum urmează:

  1. Au fost reafirmate vechile rânduieli de vieţuire călugărească, alese şi fixate de Sfântul Ierarh Calinic, la Sfânta Mănăstire Frăsinei. În acest sens, s-a hotărât „respectarea vechilor rânduieli athonite” şi „întărirea Legământului Sfântului Ierarh Calinic, potrivit canoanelor sale”. Totodată, membrii Sinodului Mitropolitan au decis că Documentul redactat de Consiliul Duhovnicesc al Sfintei Mănăstiri Frăsinei, în data de 10 ianuarie 2023, „constituie o lămurire canonică în termeni bisericești a Legământului Sfântului Ierarh Calinic”. Astfel, în acord cu Rânduiala monahală, s-a stabilit ca obligație pentru monahii din obşte să nu coboare și să nu participe la slujbe în „biserica de jos” sau în altă parte, în afara mănăstirii. Excepţie fac în acest sens părinţii duhovnici ai obştii, care vor fi prezenţi cu binecuvântarea Chiriarhului locului, după programul liturgic stabilit, la Mănăstirea Bistriţa Vâlceană.

Sinodul Mitropolitan a mai hotărât ca „toţi monahii hirotoniți ai Mănăstirii Frăsinei să își completeze studiile cu Licența în Teologie”.

În contextul situaţiei tensionate de la Mănăstirea Frăsinei, generate în special de atitudinea morală neconformă şi de comportamentul necanonic al unor vieţuitori din obşte, care au adus grave prejudicii de imagine Bisericii şi au generat sminteli și tulburare în rândul credincioşilor, Sinodul Mitropolitan a hotărât ca „monahii și ieromonahii care au încălcat rânduiala călugărească și au produs sminteală prin neascultare și sperjur, să fie excluși din obștea Sfintei Mănăstiri Frăsinei și canonisiţi la alte mănăstiri din Arhiepiscopia Râmnicului”. De asemenea, toţi monahii din Mitropolia Olteniei (hirotoniţi sau simpli vieţuitori în obşte) „care vor încălca de acum înainte rânduiala canonică, jurămintele și voturile călugărești, vor fi sancționați conform Sfintelor Canoane, Rânduielilor Bisericești și Regulamentului vieții monahale”.

Membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei au hotărât, de asemenea, în unanimitate ca piatra de „Legământ” pusă de Sfântul Ierarh Calinic, ctitorul și ocrotitorul duhovnicesc al Mănăstirii Frăsinei, ridicată anterior de la locul ei în condiții de constrângere comunist-atee, să fie reașezată la locul inițial. Se va executa de asemenea „o lucrare monumentală care va sublinia importanța și istoria acestui Legământ al Sfântului Ierarh Calinic, a evenimentelor care îi justifică actualitatea și care s-au desfășurat până în prezent”.

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei a reafirmat că potrivit statutului BOR „în baza autonomiei bisericești, problemele de la nivel local sunt analizate la nivel eparhial sau mitropolitan”.

De asemenea s-a subliniat, în conformitate cu Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (nr. 10.793/29 octombrie 2019), „obligația clericilor de a păstra neutralitatea politică. S-a solicitat oamenilor politici să nu se folosească în scopuri partinice sau personale de slujitorii bisericeşti, de spațiile bisericești, de slujbe și de însemnele religioase”.

  1. Pentru „întărirea disciplinei monahale în Mitropolia Olteniei”, membrii Sinodului Mitropolitan au decis ca toţi monahii şi monahiile din cuprinsul eparhiilor păstorite să respecte în mod desăvârşit: „Sfintele Canoane, Regulile monahale ale Sfinților Părinți, Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române și a Regulamentului pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor, Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi Regulile Sfântului Calinic”. Totodată, în acord cu specificul local al zonei, membrii Sinodului Mitropolitan au reconfirmat necesitatea respectării „hotărârilor Sinaxei Stareților și Starețelor, organizată la Mănăstirea Tismana, în data de 6 octombrie 2011”.
  2. S-au stabilit calendarele privind organizarea: Cursurilor clericale de Definitivat şi Gradul II clerical (21 august – 1 septembrie 2023), Gradului I în preoţie cu tematica aferentă, Cursurilor de asimilare pentru cântăreţii bisericeşti din Mitropolia Olteniei (iulie 2023) şi Examenelor de Capacitate preoţească (sesiunile: 6-10 martie şi 25-29 septembrie).
  3. S-au aprobat textele liturgice pentru slujbele de Vecernie, Utrenie şi Acatist la Cuvioşii Părinţi Mărturisitori Gherasim Iscu de la Tismana şi Visarion Toia de la Lainici, propuşi spre canonizare de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2025.”