-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:28
No menu items!

Revoltă în Poliția Română. Angajații MAI, ”umiliți”că li se cere să se testeze antidrog și să nu mai bea în timpul serviciului

spot_img

Polițiștii sunt nemulțumiți că li se cere să se testeze antidrog și să nu mai bea în timpul serviciului.Este revoltă în Poliție după ce Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice un pachet legislativ prin care se propun măsuri de consolidare a cadrului normativ pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, siguranţă rutieră şi combatere a infracţionalităţii, în special privind traficul de droguri şi substanţe psihoactive.

Pachetul cuprinde pedepse mai aspre pentru comiterea unor infracţiuni, reglementarea circumstanţelor agravante, dar şi posibilitatea confiscării maşinilor implicate în traficul de droguri.  Alte măsuri care vin în sprijinul prevenirii consumul de stupefiante este propunea ca testarea antidrog să devină obligatorie la admiterea în Poliţie. Poliţiştii şi militarii vor fi obligaţi să accepta testarea, în cazul în care comportamentul lor ridică suspiciuni.

 „,Propunerile legislative (…) care vizează obligativitatea testării preliminare și a supunerii la recoltarea de probe biologice a polițiștilor și a militarilor din Ministerul Afacerilor Interne, pentru depistarea stubstanțelor stupefiante și a consumului de alcool, sfidează până și normele bunului simț”, potrivit unui comunicat al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.

În comunicat se mai arată că obligativitatea de a se testa antidrog „ar conduce la umilirea angajaților MAI, în dezacord cu drepturile fundamentale prevăzute în Constituție!”.

Sindicatul FSNPPC mai menționează că această măsură este umilitoare la adresa polițiștilor și nu ar conduce la eradicarea acestui fenomen, având în vedere că în ultimii ani, procentul funcționarilor publici cu statut special depistați pozitiv în cazul consumului de substanțe stupefiante este infim, de numai 0,06%.

„Din cifrele statistice reiese că, în ultimii ani, procentul funcționarilor publici cu statut special depistați pozitiv în cazul consumului de substanțe stupefiante este infim, de numai 0,06%, raportat la media națională. (…) Despre propunerea de testare a comportamentului disimulat, tot în privința polițiștilor și militarilor din MAI, spunem doar atât: nici măcar în materie penală nu poate fi impusă, prin lege, ca probă definitorie pentru stabilirea vinovăției infractorilor – avem în vedere actualul Cod penal și Cod de procedură penală -, ceea ce știu foarte bine experții juriști din Ministerul Justiției, dar se pare că la MAI lucrurile se văd, de o vreme, altfel, după cum bate vântul!”, mai afirmă acest sindicat al polițiștilor.

D.Constantin