-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:37
No menu items!

Revolta de la Brașov-momentul rememorării

spot_img

Asociaţia ”15 Noiembrie 1987” Braşov începe de joi să marcheze 25 de ani de la revolta anticomunistă a muncitorilor de la fosta Uzină de autocamioane Steagu Roşu, printr-o serie de manifestări care se vor derula pe tot finalul acestei săptămâni.

Acţiunile dedicate celor 25 de ani de la revolta din 15 noiembrie 1987 au început, de fapt, în data de 26 octombrie prin organizarea expoziţiei ”15 Noiembrie 1987”, în Piaţa Sfatului, deschisă până pe 17 noiembrie, care cuprinde fotografii şi documente despre revolta anticomunistă.

Manifestările de joi vor începe la ora 10,00, cu depuneri de coroane la Troiţa din faţa Spitalului Judeţean, ridicată în memoria participanţilor la revoltă, locul în care coloana de manifestanţi care se îndrepta, în 15 noiembrie 1987, spre Judeţeana de partid a îngenunchiat şi a cântat ”Deşteaptă-te, române”.

De la ora 11.00, în Aula Universităţii ”Transilvania” vor avea loc dezbateri, proiecţii de filme şi o lansare de carte. Va fi prezentat un film documentar despre revolta anticomunistă din ciclul Memorialul Durerii şi filmul artistic ”Vieţile altora”  pe tema rezistenţei anticomuniste.

Manifestările dedicate revoltei anticomuniste se vor încheia sâmbătă, când va avea loc cea de a XXIII-a ediţie a Crosului Internaţional 15 Noiembrie, startul urmând să fie dat la ora 11,00, din faţa uzinei Roman, de fosta sportivă Doina Melinte.

Traseul pe care se va desfăşura crosul are o lungime de 5 km între Roman S.A şi Prefectură, traseu parcurs în 15 noiembrie 1987 de coloana de manifestanţi. Premiile sunt în valoare totală de 40.000 de lei, iar organizatorii se aşteaptă la o participare mai mare decât anul trecut, când numărul alergătorilor a fost de 1400.

Revolta anticomunistă de la Braşov, din 15 Noiembrie 1987, a fost evenimentul politic major care a anunţat prăbuşirea iminentă a comunismului în România.  Este considerată lovitura fatală dată sistemului totalitar, grăbind declanșarea evenimentelor din decembrie 1989.  Motivele aceste revolte au fost nemulțumirea generalizată față de măsurile economice care produseseră o criză socială profundă.

Acţiunea s-a declanşat la Întreprinderea de Autocamioane Braşov, printr-o grevă începută în noaptea de 14 noiembrie 1987, la schimbul 3, la început la secţia de Matriţe a uzinelor, apoi peste tot în parcul industrial.

Ziua de 15 noiembrie 1987 era o zi de alegeri, dar anii de raţionalizări, foamete şi mizerie generalizată i-au făcut pe oameni să profite de simbolismul acestei zile pentru a da o lovitura de imagine mortală regimului communist.

Protestul muncitorilor a continuat a doua zi dimineaţa cu un marş până în centrul oraşului, în faţa Consiliului judeţean al PCR. Pe tot traseul s-a strigat ”Muncitori, uniţi-vă cu noi, este singura noastră salvare!”, ”Ceauşescu, Ceauşescu, Ceauşescu! Jooos!”. Autoritățile comuniste au refuzat dialogul iar demonstranţii au incendiat portretul lui Nicolae Ceauşescu și au luat cu asalt sediul Consiliului judeţean. Trupele de securitate au intervenit cu brutalitate  arestând, în noaptea de 15/16 noiembrie, circa 400 de persoane. La 2 decembrie 1987, după două săptămâni de cercetări, începea procesul participanţilor, fiind judecaţi 61 de oameni, dintre cei care au avut contribuţia cea mai mare la evenimente. În urma pronunţării sentinţei, aceştia au fost deportaţi în diverse localităţi din ţară: Târgu Secuiesc, Sibiu, Slatina, Piatra Neamţ, Bârlad, Bacău. Doar amploarea internațională pe care au căpătat-o acele evenimente au făcut ca Brașovul să nu se transforme într-o baie de sânge.

Demonstraţia braşovenilor a prefaţat revoluţia din decembrie 1989. Abia în ianuarie 1990, deportaţii s-au putut întoarce la Braşov. La 21 ianuarie 1990, s-a constituit Asociaţia ’15 Noiembrie 1987′, care cerea repunerea în drepturi cetăţeneşti şi materiale şi expertizarea stării de sănătate a celor care au fost torturaţi, precum şi alocarea unui fond din care să fie despăgubiţi toţi cei care au avut de suferit.

La 4 martie 1991, Curtea Supremă de Justiţie a judecat recursul extraordinar împotriva hotărârilor prin care cei 61 de muncitori din Braşov au fost condamnaţi în legătură cu evenimentele din 15 noiembrie 1987. Instanţa a decis schimbarea încadrării juridice a faptelor, din infracţiunea de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii publice în infracţiunea de propagandă împotriva orânduirii socialiste. În acelaşi timp, s-a decis achitarea inculpaţilor, cei 61 primind statutul de condamnaţi politici, fapta lor considerându-se a se înscrie între cele mai curajoase acte de protest împotriva regimului comunist.

În fiecare an, la 15 noiembrie, au loc, la Braşov, manifestări omagiale. Primul omagiu adus evenimentelor din 1987 a avut loc, în perioada 7-9 septembrie 1990, când Asociaţia ”15 Noiembrie 1987” a organizat prima întrunire a Rezistenţei Române, la Braşov.