10.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 16:36
No menu items!

REVOLTĂTOR! „Grădiniţa groazei” din Constanța face victime şi în timpul anchetei penale

spot_img

Autorităţile şi Parchetul Constanţa închid ochii în faţa ilegalităţilor

Micul Regat_SZ

15 copii dorm în continuare la „Grădiniţa groazei”. Un părinte a reclamat că i-a fost agresat copilul chiar şi la două luni după ce parchetul a pus sub acuzare trei îngrijitoare. Şase SRL-uri din Constanţa funcţionează, în aceleaşi condiţii de „legalitate” ca şi „Grădiniţa groazei”, însă nicio autoritate nu este competentă să ia măsuri.

Sursa Zilei a constatat că „Grădiniţa groazei” face parte dintr-un fenomen care pune în pericol o întreagă generaţie, motiv pentru care va publica în zilele viitoare imagini şi detalii despre condiţiile în care funcţionează alte grădiniţe neautorizate din Constanţa.

Autorităţile şi Parchetul Constanţa închid ochii în faţa ilegalităţilor de la „Grădiniţa groazei”. Procurorii au făcut o anchetă superficială, deşi au avut la dispoziţie timp de 6 luni imagini şi înregistrări audio care demonstrau că toate angajatele grădiniţei, de la femeia de serviciu şi până la directoarea adjunctă, obişnuiau să îi educe sub teroare pe copiii de 3-4 ani. Încadrarea sub care procurorul se pregătea să emită rechizitoriul este de purtare abuzivă, acuzaţia nevizând-o nici pe femeia de serviciu care-i baga în sperieţi pe micuţi şi nici pe soţia preotului care conduce seminarul teologic din Constanţa şi care apare în imagini ciufulindu-i pe copii sau strângându-i de maxilar cu lejeritatea cu care scutură o rufă. Mai mulţi părinţi urmează să fie audiaţi, joi, după ce au depus şi ei plângeri penale la parchet văzând imaginile publicate în urmă cu o săptămână de Sursa Zilei. Un părinte susţine chiar că băieţelul său de numai 4 ani a fost bătut la grădiniţă în urmă cu trei săptămâni, chiar şi după ce directoarea grădiniţei a susţinut că a luat toate măsurile pentru remedierea situaţiei. Părintele a solicitat chiar şi teste toxicologice, întrucât există indicii că îngrijitoarele foloseau alcool şi barbiturice ca să-i adoarmă pe micuţi.

Părinţii susţin că şi înainte de izbucnirea scadalului public, dar şi după aceea, directoarea i-a chemat la şedinţe în care arăta că persoanele vinovate pentru comportamentul agresiv au fost date afară. Aceasta a omis însă să explice că respectivele trei îngrijitoare aveau interdicţie să se mai apropie de grădiniţă, din partea procurorului. Cu toate acestea, o înregistrare audio din luna aprilie o înfăţişează pe patroana grădiniţei promiţându-le avocaţi de succes angajatelor anchetate, în timp ce evaluau împreună situaţia.

Imaginile în care copii sunt agresaţi au fost arătate încă de la jumătate lunii decembrie conducerii grădiniţei de către părintele care a făcut apoi şi plângere penală la parchet. Dosarul a fost mutat de la un parchet la altul timp de trei luni, abia din luna martie trei îngrijitoare fiind puse sub acuzare pentru purtare abuzivă, pedepsită de lege cu închisoare de 1 la 6 luni sau cu amendă.

Grădiniţă pe propria răspundere

Reprezentanta grădinţei groazei, respectiv directoarea Eliza Pufleanu, a fost imposibil de contactat pe toata perioada scandalului public, întrucât numărul de telefon afişat pe site a fost în permanenţă închis după ce Sursa Zilei a publicat imaginile surprinse de camerele de supraveghere în doar trei după-amieze de anul trecut. De altfel, au fost scoase de pe cele două sedii ale grădiniţei uriaşele bannere care o indicau drept locul perfect pentru educaţia preşcolară a unui copil. Au fost înlocuite inclusiv bannerele publicitare pentru această grădiniţă, montate în malluri-le din oraş.

Surse deschise şi oficiale arată că toate autorizaţiile (inclusiv pentru amenajarea bucătăriei în care era gătită mâncarea pentru copii) au fost obţinute prin declaraţii pe propria răspundere de către familia Eliza şi Dumitru Pufleanu, patronii SRL ului implicat în scandal.

Grădiniţa privată din Constanţa în care au fost filmate imaginile în care copiii sunt supuşi unor agresiuni în mod constant funcţionează de la sfârşitul anului 2011, fără niciun aviz din partea Ministerului Educaţiei. Procurorul nu a făcut însă niciun demers pentru a verifica acest lucru. În plus, grădiniţa a fost amenajată la demisolul şi parterul unui bloc de locuinţe, chiar sub apartamentul în care locuieşte patroana instituţiei. Spaţiului de locuinţe nu i-a fost schimbată destinaţia, aşa cum cere legea. De altfel condiţiile în care a fost înfiinţată această grădiniţă sfidează toate regulamentele prinvind organizarea spaţiilor pentru învăţământul preşcolar: nu există lumină naturală, ferestrele fiind orientate doar spre apus, nu există spaţii aerisite, accesul către o curte făcându-se separat, pe o distanţă de câţiva metri, între bloc şi punctul termic. Spaţiul pretinsei grădiniţe private nu are nici măcar aviz din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, punând în pericol vieţile micuţilor care frecventau spaţiul aglomerat după orice standarde de urbanism. Până acum o săptămână, 60 de părinţi plăteau şi aproape 1.000 de lei pentru cursuri la numai unul dintre cele două sedii ale SRL-ului care se ocupă cu „activităţi de îngrijire zilnică pentru copii”.

Autoritățile se implică, dar nu se întâmplă nimic

Sursa Zilei a cerut încă de acum o săptămână Inspectoratului Judeţean Constanţa să verifice condiţiile în care funcţionează „Grădiniţa groazei”, însă reprezentanţii instituţiei au afirmat că nu au nici o autoritate asupra acestui SRL, întrucât nu este autorizat să funcţioneze ca grădiniţă. Cu toate acestea, trei dintre educatoarele angajate la această grădiniţă privată figurează cu contracte de muncă şi la grădiniţe de stat.

Sursa Zilei i-a contactat încă de acum o săptămână pe reprezentanţii ARACIP (Agenţia Română pentru Asiguarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar) care au susţinut că „oricine pune o firmă pe o clădire şi susţine că are grădiniţă intră sub incidenţa legii penale”. Cu toate acestea, niciunul dintre părinţii care s-au îndreptat împotriva grădiniţei pentru traumele suferite de copiii lor nu a reuşit să identifice autoritatea care poate închide această grădiniţă.
Corpul de control al Ministerului Edcuaţiei a fost la Constanţa, săptămâna trecută, însă singura măsură vizibilă luată de Inspectoratul Judeţean a fost aceea de a trimite chestionare părinţilor pentru a afla dacă şi alţi copii sunt sunt supuşi unor violenţe neraportate la grădiniţele private autorizate sau de stat.
Alte instituţii de stat (OPC, DSP) au făcut controale şi au aplicat amenzi modice pentru dezifectat de vase insuficient şi o clauză contractuală care le impunea părinţilor să plătească neanunţaţi majorarea taxelor.

Conform datelor ARACIP, costurile pentru intrarea în legalitate a grădiniţei private se ridicau la aproape 12.000 de lei –  3.798 lei pentru autorizare, 5.697 lei pentru acreditare, 2.849 lei pentru evaluare periodică. În spaţiul nu putea fi autorizat în lipsa avizului de siguranţă din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, lucru care impunea reamenajarea locaţiei după normele legale de siguranţă.

Mihaela Chiper