Atac dur la adresa sistemului de educație din România prin readucerea în prim plan a problemei plagiatului. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, este criticat de jurnaliștii de la revista “Nature” că a favorizat finanțarea unui proiect cu jumătate de million de euro pornind de la un plagiat. Ministrului i se mai reproșează faptul că a întârziat soluționarea și cercetarea mai multor acuzaţii de plagiat, inclusiv pe cea adusă primului ministru Victor Ponta.
Nature este o revistă ştiinţifică prestigioasă cu sediul în Marea Britanie, fondat în 1869. Săptămânalul Nature are acum redacţii în toată lumea. În 2010, a fost numit cel mai citat jurnal ştiinţific interdisciplinar din lume pentru cercetători şi mediul academic (publicul-ţintă al revistei), a fi publicat în Nature este o chestiune de prestigiu, de recunoaştere a muncii lor. Este aceeași revistă care a dezvăluit în premieră plagiatul premierului Victor Ponta. Acum, revista „Nature” a publicat un articol în care critică sistemul de supraveghere în cercetarea românească. Revista Nature scrie, în ediţia electronică de miercuri,un articol despre cel puţin 12 noi cazuri de plagiat descoperite printre proiectele depuse de cercetătorii români pentru finanţare publică.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, este acuzat că, în calitate de rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, ar fi semnat o cerere de finanţare, a unui proiect plagiat, în valoare de 465.000 de euro. Acesta a fost elaborat de opt cercetători de la trei instituții superioare diferite, printre care și Universitatea Politehnică din București din partea căreia Ecaterina Andronescu și-a depus semnătura pentru derularea proiectului. Andronescu a semnat imediat cererea, angajând Universitatea Politehnică în viitorul proiect şi garantând că acesta este unul important din punct de vedere ştiinţific.
Potrivit aceleiaşi publicaţii, proiectul de cercetare în domeniul „reţelelor wireless optice pentru aplicaţii broadband multi-serviciu”, numit OWHAN, era copiat aproape integral din cinci surse diferite. Această descoperire nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi trebuit aprobat şi de o echipă de experţi internaţionali. Ian Wassel, de la Universitatea Cambridge, unul dintre cei patru experţi străini care au fost rugaţi de portalul integru.org să examineze cerererea de aplicaţie, a precizat că „este unul dintre cele strigătoare la cer cazuri de plagiat pe care le-a văzut’.
Experții străini și-au dat seama că au de-a face cu un plagiat și au blocat finanțarea proiectului, iar cazul urmează să fie analizat în Consiliul Național de Etică. Contactată de jurnalişti, Ecaterina Andronescu a refuzat să răspundă întrebărilor legate de investigarea cazurilor de plagiat. În schimb, ea a precizat, într-un e-mail transmis Nature, că nu este responsabilă de astfel de situaţii, dar că e îngrijorată de fenomen. Pe 18 iunie, revista Nature dezvăluia faptul că premierul Victor Ponta este suspectat că a plagiat peste jumătate din teza sa de doctorat, susţinută la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, sub îndrumarea fostului premier Adrian Năstase.
Alături de acest caz, la începutul anului, au mai fost descoperite alte 13 cereri de finanţare în valoare de mai multe milioane de euro suspecte că ar fi fost nişte plagiaturi. De altfel, în patru cazuri, Consiliul Naţional de Etică a dat un verdict de plagiat, dar Departamentul juridic al Ministerului Educaţiei a întârziat să se pronunţe. Astfel, ilegalităţile descoperite nu au putut fi confirmate şi juridic. Sumele cu care ar fi putut fi prejudiciat statul se ridicau la mai multe milioane de euro, atrag atenția jurnaliștii. Lucrările trebuiau analizate în cel mult 90 de zile, însă, odată cu venirea la putere a Guvernului Ponta, acesta a ordonat dizolvarea Consiliului Național de Etică, iar cazurile au fost clasate. (Valeriu Moţoc)