2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:47
No menu items!

Reversul întăririi monedei euro: Statele europene sunt în pragul deflației!

spot_img

Euro frankfurt

Deflația amenință acum și statele din zona euro, nu numai economiile periferice, iar aceasta ar putea avea un impact negativ asupra creșterii economice, prin scumpirea costului real al datoriilor. Opinia aparține consultanților Ernst&Young și este cuprinsă în ediția de iarnă a studiului EY – Eurozone Forecast (EEF).

”Deşi la orizont se arată semne pozitive, riscurile se menţin. Inflaţia din Zona Euro a atins un grad îngrijorător de scăzut în ultimele luni, ajungând la doar 0,7% în luna octombrie 2013, minimul înregistrat în ultimii patru ani. Rate scăzute ale inflaţiei se înregistrează nu doar în economiile periferice, ci şi în ţările nucleu”, se arată în studiul EEF.

EEF prevede o inflaţie puţin peste 1% atât pentru 2014, cât şi pentru 2015. În aceste condiţii, o relaxare preventivă a politicilor monetare ar fi justificată la începutul anului 2014, ca o asigurare împotriva deflaţiei şi pentru a contracara potenţialele înăspriri ale condiţiilor de creditare “importate” din SUA, ca urmare a măsurilor aplicate de Federal Reserve.

“Reducerea surpriză a ratei dobânzii din luna noiembrie este puţin probabil să fie suficientă pentru a preîntâmpina preocupările legate de eventuala deflaţie. Credem că deflaţia ar avea un impact negativ semnificativ asupra perspectivelor de creştere pentru economia Zonei Euro, ducând la o creştere a costului real al datoriei”, crede Marie Diron, consilier economic pentru EY Eurozone Forecast.

Banca Centrală Europeană (BCE) a surprins pieţele, pe 7 noiembrie, prin reducerea ratei de referinţă pentru euro la un nou minim record, după ce o scădere abruptă a inflaţiei din zona euro a trimis noi semnale de alarmă privind relansarea economiei blocului comunitar.

Cei 23 de membri ai Consiliului de Guvernare al BCE, conduşi de guvernatorul Mario Draghi, au decis reducerea dobânzii de politică monetară cu un sfert de punct procentual, la un minim istoric de 0,25%. Inflaţia din luna octombrie a scăzut în zona euro la 0,7%, mult sub ţinta de 2% agreată de BCE.

Ministrul italian al finanţelor Fabrizio Saccomanni a cerut BCE să acţioneze mai îndrăzneţ împotriva pericolului stagnării preţurilor şi să ia în considerare când stabileşte politica monetară efectul nociv pe care euro puternic îl are asupra economiilor.

Italianului i s-a alăturat ministrul francez de finanţe Pierre Moscovici, care a avertizat asupra puterii prea mari a euro. „Suntem martorii unor cursuri de schimb nemaivăzute din 2011“, a spus el, făcând referire la cursul de schimb euro/dolar. Euro a trecut, la începutul lunii noiembrie, peste pragul de 1,38 dolari pe unitate, maximul ultimilor doi ani. Vineri, dolarul american era cotat la 1,37 de dolari pe unitate.

Cosmina Croitoru