4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:56
No menu items!

Reuters: Trump a lansat o operațiune CIA de manipulare a opiniei publice din China

spot_img

Donald Trump a autorizat în 2019, la doi ani de la preluarea mandatului de preşedinte al SUA, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) să lanseze o campanie clandestină pe reţelele sociale din China cu scopul de a întoarce opinia publică din China împotriva propriului guvern, au dezvăluit pentru Reuters foşti oficiali americani implicați direct în această operaţiune ”’top secret”.

Trei foşti oficiali au spus pentru Reuters că CIA a creat o echipă care utiliza identităţi online false pentru a răspândi mesaje nefavorabile guvernului comunist și preşedintelui chinez Xi Jinping. În acelaşi timp, echipa oferea informaţii denigratoare către instituţii de presă din străinătate.

Este pentru prima dată când se află despre această operaţiune începută în 2019.

În ultimul deceniu, China şi-a extins rapid influența globală, stabilind acorduri militare și comerciale cu ţări în curs de dezvoltare.

Echipa CIA a promovat acuzaţii conform cărora membri ai Partidului Comunist Chinez ascundeau în străinătate bani obţinuţi ilicit şi a catalogat Iniţiativa ”Belt and Road” a Chinei drept generatoare de corupție.

Eforturile din China au fost menite să stimuleze paranoia în rândul liderilor de la Beijing, forţând guvernul chinez să cheltuie resurse pentru a urmări Internetul controlat strict de autorități, au spus doi foşti oficiali. ”Am vrut ca ei sa urmărească fantome”, a explicat unul dintre aceştia.

Chelsea Robinson, o purtătoare de cuvânt a CIA, a refuzat să comenteze cu privire la existenţa, obiectivele sau impactul acestui program de influenţare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez a declarat că ştirea despre operaţiunea CIA arată că guvernul american foloseşte spaţiul public şi platformele media ca arme pentru a răspândi informaţii false şi a manipula opinia publică internaţională.

Potrivit surselor Reuters, operaţiunea CIA a venit ca răspuns la ani de eforturi acoperite agresive ale Chinei de a-şi creşte influenţa globală.

Trump a promovat, în timpul preşedinţiei sale, un răspuns mai dur faţă de China decât predecesorii săi şi a dat de înţeles că, dacă va fi reales în noiembrie, va avea o abordare  şi mai dură.

Campania CIA a semnalat o revenire la metode care au marcat lupta Washingtonului cu fosta Uniune Sovietică. Războiul Rece s-a întors, a afirmat Tim Weiner, autorul unei cărţi despre istoria războiului politic.

Reuters precizează că nu a putut stabili impactul operaţiunilor secrete sau dacă administraţia Joe Biden a menţinut acest program al CIA.

Kate Waters, o purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al administraţiei Biden, a refuzat să comenteze cu privire la existenţa programului sau dacă acesta rămâne activ.

Operaţiunea împotriva Beijingului a adus un risc semnificativ de escaladare a tensiunilor cu SUA, dată fiind forţa economiei chineze şi capacitatea sa de a riposta prin comerţ, a apreciat Paul Heer, un fost analist senior al CIA pentru Asia de Est.

Ordinul lui Trump a venit după mai mulți ani de avertismente din partea comunităţii de informaţii a SUA şi relatări de presă despre cum China folosea mita şi ameninţări pentru a obţine sprijin din partea ţărilor în curs de dezvoltare în disputele geopolitice, şi încerca să infecteze spațiul informațional din Statele Unite.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat că Beijingul urmează ‘principiul neingerinţei în afacerile interne ale altor ţări’ şi nu se amestecă în afacerile interne ale Statelor Unite.

Potrivit surselor Reuters, autorizarea semnată de Trump permitea CIA să acţioneze nu doar în China, ci şi în ţări unde SUA şi China concurează pentru influenţă. Patru foşti oficiali au spus că operaţiunea a ţintit opinia publică din Asia de Sud-Est, Africa şi Pacificul de Sud.

Mesajele difuzate în mod acoperit permit Statelor Unite să implanteze idei în ţări în careexistă cenzură sau în zone în care publicul nu ar acorda prea mult credibilitate declaraţiilor guvernului american, a declarat Loch Johnson, un politolog de la Universitatea din Georgia, care studiază utilizarea unor astfel de tactici.

T. S.