2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:28
No menu items!

Reuters: Planurile pentru conducta Turcia – Ungaria, un nou instrument de presiune al Rusiei

spot_img

Budapesta își continuă eforturile diplomatice de apropiere față de Moscova

orban davutoglu

Federația Rusă colaborează cu un cerc restrâns de aliați pentru a dezvolta o rută de gaze înspre centrul Europei, pentru a-și menține monopolul de distribuție și avantajul geostrategic, după eșecul recent înregistrat de proiectul South Stream, potrivit unei analize publicate de Reuters.

În decembrie 2014, Rusia a abandonat proiectul de conducte South Stream, care urma să aducă gaze din Rusia, prin Marea Neagră și Bulgaria, ca urmare a presiunilor UE față de Sofia.

Imediat, Kremlinul a anunțat că intenționează să construiască, împreună cu Turcia, un gazoduct cu o capacitate anuală de 63 de miliarde de metri cubi, dinspre Rusia către Turcia, tot prin Marea Neagră. Acest gazoduct ar urma să se folosească de îmbunătățirile de infrastructură făcute deja pentru pregătirea South Stream.

Și acest gazoduct ar urma să ocolească România, traseul terestru preconizat fiind Turcia – Grecia – Macedonia – Serbia – Ungaria.

”În contextul crizei financiare de la Moscova, nu este clar dacă acest plan (…) va deveni realitate vreodată. Dar, chiar dacă există doar pe hârtie, ar putea submina finanțările pentru proiectele rivale și, într-o perioadă de tensiuni majore pe tema Ucrainei, ar putea induce tensiuni între membrii UE asupra modului în care Uniunea ar trebui să se bazeze pe energia din Rusia, în viitor”, potrivit analizei citate.

Planul a fost preluat imediat de Ungaria, în contextul în care Budapesta face concesii politice și economice majore în favoarea Rusiei, cu implicații negative în interiorul UE.

Cel mai recent semnal este vizita de marți în Ungaria a premierului turc Ahmet Davutoglu (foto).

”Ungaria are o politică activă de a permite gazului să vină din Turcia (…), prin Serbia și Ungaria”, a afirmat premierul ungar Viktor Orban. Acesta a acuzat România şi Croaţia că blochează aprovizionarea Ungariei cu gaze naturale, prin nerealizarea conductelor de interconectare.

De asemenea, Serbia este un aliat tradițional al Rusiei, iar noul guvern populist de la Atena pare dispus la cedări față de Moscova.

Toate cantitățile de gaz exportate de Rusia către Europa de Sud-Est trec prin Ucraina, fapt care constituie o vulnerabilitate, în contextul războiului și al crizelor din 2006 și 2009.

Opțiunea preferată de UE și SUA, pentru a reduce influența geostrategică a Rusiei, este diversificarea rutelor de aprovizionare, prin conexiunile din interiorul UE și prin construirea de terminale LNG, pentru importuri din Orientul Mijlociu sau America.