25.7 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024 - 17:07
No menu items!

Reuters: Iranul a trimis rachete Rusiei, dar fără lansatoare. Care este motivul

spot_img

Iranul nu a inclus lansatoarele mobile în pachetul de rachete cu rază scurtă de acțiune pe Teheranul le-a livrat Rusiei pentru a fi folosite împotriva Ucrainei, potrivit agenției Reuters, care citează trei surse apropiate de acest subiect.

Sursele – un diplomat european, un oficial european al serviciilor de informații și un oficial american – au declarat că nu este clar de ce Iranul nu a furnizat lansatoare cu rachetele Fath-360, ridicând întrebări cu privire la când și dacă armele vor fi operaționale. Toți trei au vorbit sub rezerva anonimatului.

Oficialul american a declarat că Iranul nu livrase lansatoarele la momentul anunțului făcut de SUA privind livrarea de către Iran a armelor. Oficialul european din serviciile de informații a declarat, fără a dezvolta, că nu se aștepta ca Iranul să furnizeze lansatoarele.

Doi experți au declarat pentru Reuters că ar putea exista mai multe motive pentru care lansatoarele nu au fost trimise. Unul este că Rusia ar putea intenționa să modifice camioanele pentru a transporta rachetele, așa cum a făcut Iranul. Un altul este că, prin reținerea lansatoarelor, Iranul lasă loc pentru noi discuții cu puterile occidentale privind reducerea tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Rusia, Iranul și SUA au refuzat să comenteze această situație.

Oficial, Teheranul neagă că ar fi furnizat Moscovei rachetele sau miile de drone pe Rusia le folosește împotriva țintelor militare și pentru a distruge infrastructura civilă, inclusiv rețeaua electrică a Ucrainei.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat pe 10 septembrie că Iranul a livrat rachetele Fath-360 Rusiei și „probabil că le va folosi în câteva săptămâni în Ucraina”.

Racheta ar reprezenta o provocare suplimentară pentru Ucraina, care își adaptează constant apărarea aeriană la inovațiile forțelor ruse. Agenția de presă semioficială iraniană Fars afirmă că racheta se deplasează cu o viteză de patru ori mai mare decât cea a sunetului atunci când se apropie de ținte.

Blinken a declarat că rachetele amenință securitatea europeană și vor fi lansate împotriva unor ținte aflate pe o rază scurtă de acțiune, permițând Rusiei să păstreze mai mult din arsenalul său cu rază medie pentru ținte aflate dincolo de linia frontului. Racheta Fath-360 are o rază de acțiune de până la 121 km.

Statele Unite, Germania, Marea Britanie și Franța au impus noi sancțiuni Iranului, iar UE a declarat că ia în considerare noi măsuri care vizează sectorul aviatic al Iranului. Kremlinul a refuzat atunci să confirme primirea rachetelor, dar a recunoscut că cooperarea sa cu Iranul include „cele mai sensibile domenii”.

Blinken nu a spus câte Fath-360 a furnizat Iranul Rusiei sau când au fost trimise. Reuters a stabilit, prin intermediul datelor de transport maritim, că un cargobot rusesc sancționat de Washington, Port Olya-3, a efectuat călătorii între portul iranian din Marea Caspică Amirabad și portul rusesc Olya de mai multe ori între mai și 12 septembrie.

Fabian Hinz, expert în rachete iraniene la Institutul Internațional pentru Studii Strategice, a declarat că nu poate confirma că Teheranul a reținut lansatoarele.

Rachetele balistice au nevoie de lansatoare special concepute pentru a putea fi lansate.

Potrivit lui Hinz, unul dintre motivele pentru care Iranul nu a trimis lansatoare ar putea fi următorul: camioanele civile pe care Iranul le-a modificat pentru a lansa rachete nu sunt suficient de robuste pentru a opera pe teren accidentat, specific iernii aspre din Ucraina. Iranul modifică camioane fabricate de Mercedes și de alte companii și le transformă în lansatoare de rachete ușor de deghizat, a spus expertul. Acest lucru sugerează, a continuat el, că Rusia și-ar putea modifica propriile vehicule militare.

 T. S.

voanews.com