15.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024 - 2:55
No menu items!

Reuters: Cash în valoare de 2,3 mld. $ a intrat în Rusia după 2022, prin încălcarea sancțiunilor

spot_img

Aproximativ 2,3 miliarde de dolari au fost expediate în Rusia de când Statele Unite și UE au interzis exportul bancnotelor lor în martie 2022, în urma invaziei Ucrainei, potrivit agenției Reuters, care citează date vamale. Această sumă reprezintă echivalentul total al bancnotelor de dolari și euro transferate.

Documentele vamale acoperă perioada martie 2022 – decembrie 2023, iar Reuters nu a putut accesa date mai recente.

Cifrele, prezentate în premieră, arată că Rusia a reușit să ocolească sancțiunile care blochează importurile de numerar și sugerează că dolarii și euro rămân instrumente utile pentru comerț și călătorii, chiar dacă Moscova se străduiește să își reducă expunerea la valută forte.

Datele vamale, obținute de la un furnizor comercial care înregistrează și compilează informațiile, arată că numerarul a fost transportat în Rusia din țări precum Emiratele Arabe Unite și Turcia, care nu au impus restricții asupra comerțului cu Rusia. Țara de origine pentru mai mult de jumătate din suma totală nu a fost indicată în înregistrări.

Guvernul SUA a amenințat în decembrie cu sancțiuni pentru instituțiile financiare care ajută Rusia să eludeze sancțiunile și a impus sancțiuni companiilor din țări terțe pe parcursul anilor 2023 și 2024.

Yuanul chinezesc a devansat dolarul pentru a deveni cea mai tranzacționată monedă străină la Moscova, deși persistă probleme semnificative de plată.

Dmitri Polevoi, șeful departamentului de investiții al Astra Asset Management din Rusia, a declarat că mulți ruși încă doresc valută străină în numerar pentru călătorii în străinătate, precum și pentru mici importuri și economii interne.

”Pentru persoanele fizice, dolarul este încă o monedă de încredere”, a declarat el pentru Reuters.

Banca centrală a Rusiei și autoritatea americană pentru sancțiuni, Office of Foreign Assets Control (OFAC), nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Rusia a început să eticheteze dolarul și euro ca fiind ”toxice” în 2022, deoarece sancțiunile radicale i-au tăiat accesul la sistemul financiar global, împiedicând plățile și comerțul. Aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale Băncii Rusiei în Europa au fost înghețate.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că nu poate comenta cazurile individuale de aplicare a sancțiunilor. Purtătorul de cuvânt a declarat că Uniunea Europeană colaborează cu țările terțe atunci când suspectează că sancțiunile sunt eludate.

Documentele au arătat o creștere a importurilor în numerar chiar înainte de invazie. Între noiembrie 2021 și februarie 2022, 18,9 miliarde de dolari în bancnote de dolari și euro au intrat în Rusia, comparativ cu doar 17 milioane de dolari în cele patru luni anterioare.

Daniel Pickard, International Trade & National Security Practice Group Leader în cadrul firmei de avocatură americane Buchanan Ingersoll & Rooney, a declarat că creșterea bruscă a livrărilor înainte de invazie sugerează că unii ruși doreau să se protejeze împotriva unor posibile sancțiuni.

„În timp ce SUA și aliații săi au învățat importanța acțiunii colective în maximizarea consecințelor economice, Rusia a învățat cum să evite și să atenueze aceleași consecințe”, a declarat Pickard. Acesta a adăugat că este aproape sigur că datele au subestimat fluxurile valutare reale.

Banca centrală a Rusiei a redus rapid retragerile de numerar în valută ale persoanelor fizice în urma invaziei Ucrainei, în încercarea de a sprijini rubla în curs de slăbire.

Conform datelor, doar 98 de milioane de dolari în bancnote de dolari și euro au părăsit Rusia între februarie 2022 și sfârșitul anului 2023.

Intrările de valută străină, în schimb, au fost mult mai mari. Cel mai mare declarant individual de valută străină a fost o companie puțin cunoscută, Aero-Trade, care oferă servicii de comerț duty-free în aeroporturi și la bordul zborurilor. Aceasta a declarat aproximativ 1,5 miliarde de dolari în bancnote în această perioadă.

Aero-Trade a înregistrat 73 de transporturi în valoare de 20 de milioane de dolari sau de euro fiecare, toate fiind vămuite pe aeroportul Domodedovo din Moscova. Transporturile au fost descrise în declarațiile vamale ca schimburi sau venituri din comerțul la bord.

În majoritatea cazurilor, Aero-Trade a fost menționată doar ca declarant, entitatea care pregătește și prezintă documentația vamală. Reuters nu a putut identifica clienții Aero-Trade și nu a fost în măsură să determine sursa sau destinația numerarului.

Proprietarul Aero-Trade, Artem Martynyuk, a declarat pentru Reuters că se îndoiește de autenticitatea înregistrărilor vamale. El a refuzat să facă alte comentarii. Compania a declarat într-o declarație că „Aero-Trade nu este implicată în furnizarea de valută forte către Rusia”.

Conform înregistrărilor vamale, un transport de 20 de milioane de euro gestionat de Aero-Trade a fost importat în luna februarie a anului trecut de Yves Rocher Vostok, o filială a grupului francez de produse cosmetice Yves Rocher, care operează încă zeci de magazine în Rusia. Datele nu menționează țara de origine sau numele furnizorului.

Groupe Rocher, compania mamă din Franța, a declarat că nici grupul, nici Yves Rocher Vostok nu au avut vreodată vreo legătură cu Aero-Trade și nici nu au solicitat transferul în cauză.

„Yves Rocher Vostok, ca toate entitățile Groupe Rocher, respectă legea. Nu a încercat niciodată și nu va încerca niciodată să ocolească sancțiunile privind importurile de bancnote în dolari și euro în Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului.

Mai mult de un sfert din cele 2,27 miliarde de dolari în bancnote a fost importat de bănci, o mare parte în plata pentru metale prețioase, potrivit înregistrărilor vamale și unei persoane familiarizate cu tranzacțiile.

Mai multe bănci rusești au primit numerar în valoare de 580 de milioane de dolari din străinătate între martie 2022 și decembrie 2023 și au exportat cantități aproximativ echivalente de metale prețioase. În multe cazuri, expedierile de aur sau argint au ajuns la companiile care au furnizat bancnote, au arătat înregistrările.

De exemplu, creditorul rus Vitabank a importat bancnote în valoare de 64,8 milioane de dolari de la firma turcă de comercializare a aurului Demas Kuyumculuk în 2022 și 2023. În aceeași perioadă, Vitabank a exportat 59,5 milioane de dolari în aur și argint către compania turcă.

O persoană familiarizată cu operațiunile Demas a confirmat că societatea a luat parte la o serie de tranzacții în numerar contra aur implicând Vitabank și alți doi creditori ruși între martie 2022 și septembrie 2023.

Persoana a declarat că livrarea bancnotelor din Emiratele Arabe Unite în Rusia a fost singura soluție găsită de Demas pentru a finaliza contractele pe termen lung semnate înainte de intrarea în vigoare a sancțiunilor occidentale cu furnizorii de aur ruși, respectând în același timp reglementările turcești și internaționale referitoare la plățile transfrontaliere.

Având în vedere că sancțiunile au izolat efectiv Rusia de sistemul financiar occidental, nu a mai fost posibilă achitarea facturilor prin transfer bancar tradițional, a declarat persoana respectivă.

Renunțarea la acordurile existente ar fi expus pe Demas la sancțiuni financiare și la riscuri de reputație, a declarat persoana respectivă. Comerciantul turc de aur nu a făcut niciodată afaceri cu entități aflate sub sancțiuni occidentale și respectă cu strictețe toate procedurile naționale și internaționale de conformitate, a adăugat persoana.

În al treilea trimestru al anului trecut, odată ce toate contractele de dinainte de război cu companiile rusești au fost finalizate, Demas a pus capăt tranzacțiilor în ambele sensuri, a declarat persoana.

Printre alți mari importatori de numerar s-au numărat entități controlate de Rostec, conglomeratul militar-industrial de stat, au arătat documentele.

T. S.