-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:32
No menu items!

Reuniune de urgență dupa viiturile catastrofale. Carmen Dan: Facem eforturi să-l găsim pe copilul dispărut. Românii să respecte avertizările meteo și mesajele Ro-Alert

spot_img

Ministrul de interne, Carmen Dan, a transmis public, sâmbătă, condoleanţe familiei Toader, care și-a pierdut trei copii în urma recentelor intemperii. Ministrul a dat asigurări că cel de-al patrulea copil, un băieţel de doi ani şi şase luni, este cătutat de toată lumea cu toată determinare. Forţele de intervenţie, dar şi voluntari fac eforturi deosebite pentru a-l găsi pe Iacob.

Mama copiilor este în continuare internată în Spitalul Judeţean Prahova. Este sub asistență medicală şi consiliere psihologică. „Am discutat astăzi de mai multe ori cu prefectul judeţului Prahova şi vreau să asigur că vom face toate demersurile pentru a acorda tot sprijinul acestei  familii greu încercate”, a spus Carmen Dan.

Ministrul de interne a subliniat, ca de fiecare dată, că „este foarte important ca cetăţenii să fie informaţi şi să urmeze întocmai recomandările autorităţilor atunci când se anunţă schimbări ale vremii”. „Şi am să dau şi un exemplu raportat chiar la această situaţie tragică din localitatea Sângeru, fac precizarea că au existat ieri două avertizări meteorologice de cod portocaliu. Prima la ora 11.00 cu intrare în vigoare de la ora 15.00 şi care viza cantităţi de apă de 40-50 l/mp şi izolat până spre 80 l/mp, iar a doua care a fost emisă la ora 14.23 tot de cod portcaliu, care atenţionă asupra riscului de precipitaţii abundetnte şi de grindină. Cea de-a doua avertizare a fost o avertizare de tip  now casting, adică cu intrare în vigoare imediat”, a declarat Carmen Dan.

Iată în continuare declarațiile ministrului de interne Carmen Dan:

Prima avertizare s-a comunicat către toate primăriile, iar a doua tocmai că era cu intrare în vigoare imediată a făcut obiectul unui mesaj RO-ALERT, mesaj care s-a transmis conform datelor noastre în jurul orei 14.50. Prima informaţie despre evenimentul tragic a fost primită la ora 16.15 când a fost recepţionat un apel de urgenţă prin care se semnala că o persoană majoră cu patru copii au fost luaţi de apă şi plutesc efectiv cu tot cu pat.

Aşadar, o spun cu multă seriozitate şi atenţionez încă o dată şi rog pe toţi cei care ne urmăresc, îi rog pe toţi cetetanii să aibă în vedere informaţiile transmise de autorităţi şi să respecte recomandările primite pentru a evita astfel de tragedii.

Conform procedurilor de reacţie în astfel de evenimente au fost operaţionalizate grupe operative la nivelul a 25 de judeţe şi a fost ridicată capacitatea operaţională, adică a fost mobilizat personal suplimentar la nivelul judeţelor Prahova şi Argeş. Fac menţiunea că pentru judeţul Argeş am crescut capacitatea operaţională pentru a funcţiona ca o bază de suport pentru judeţele limitrofe şi nu ca urmare a gravităţii fenomenelor semnalate pentru acest judeţ.

Ministerul Afacerilor Interne a avut mobilizaţi peste 10 000 oameni şi peste 4000 de mijloace de intervenţie în judeţele în care au fost şi încă mai sunt inundaţii.  Asta în condiţiile în care a avem alţi peste 7000 de oameni implicaţi, numai astăzi, în evenimentul organizat de vizită Papei Francisc.

Revenind la situaţia privind inundaţiile, împreună cu secretarul de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului am fost astăzi în Centrul Operativ de Comandă de un am ţinut, permanent, legătură cu prefecţii din judeţele cele mai grav afectate de inundaţii.

Situaţia nu este încă finalizata dar sunt deja câteva judeţe în care putem spune că lucrurile s-au normalizat. În aceste judeţe am cerut, dimineaţa, să se înceapă deja inventarierea pagubelor, asta ca o primă măsură până când vom începe şi evaluarea acestora.

Punctual s-au luat măsuri de  sprijin pentru comunităţile unde au apărut probleme la reţeaua de alimentare cu apă potabilă cum ar fi, spre exemplu, localitatea Vipereşti din judeţul Buzău, unde s-a asigurat transportul de apă potabilă pentru 200 de persoane, cantitatea de apă fiind îndeajuns pentru 4 zile.

De asemenea, acolo unde s-a impus am cerut prefecţilor să asigure containere pentru cazarea temporară  a persoanelor a căror locuinţe au fost inundate şi care nu s-au putut muta la rude sau au refuzat cazarea în centre sau în spaţii temporare.

Am primit deja de la fiecare Prefectură o informare prealabilă a pagubelor înregistrate şi suntem în măsură să vă prezentăm următoarele date, cu menţiunea că este vorba despre un inventar preliminar.

Locuinţe afectate: 624, inundaţiile au afectat  5 sedii ale unor instituţii publice, un liceu din Ploieşti, un spital, Spitalul Judeţean din Ploieşti, un sediu  al Poliţiei de Frontieră din Iaşi şi două judecătorii, una din Roman, Neamţ şi din Olteniţa, judeţul Călăraşi. În urma intervenţiilor s-a degajat apa din interior, situaţiile fiind rezolvate.

Drumuri naţionale afectate temporar: 10, drumuri judeţene afectate temporar: 5  şi în prezent mai sunt probleme pe DN 73 D, pe raza localităţii Boteni, unde s-a produs o alunecare de teren pe o zonă de aproximativ 200 m şi a fost nevoie de o deviere a traficului rutier până la îndepărtarea obstacolelor de pe artere rutieră, al doilea este DJ 100H, în judeţul Prahova.

Circulaţia feroviară a fost afectată temporar pe trei tronsoane. Nu mai sunt în prezent probleme în legătură cu circulaţia  feroviară.

La nivel naţional s-au autoevacvut şi s-a şi intervenit pentru evacuare în cazul a peste 300 de persoane, cele mai multe din judeţul Prahova. Tot în Prahova, în localitatea Apostolache, 16 persoane sunt izolate într-o zonă din cauza a două podeţe care s-au dărâmat. Pompierii sunt în contact cu acestea însă oamenii nu vor să plece din locuinţe, neaflându-se din ce îmi transmit autorităţile în pericol iminent şi spunând că au tot ce le trebuie. Situaţia lor este în continuare monitorizată de pompieri şi am cerut ca în cazul în care apare cel mai mic semn de risc să se decidă evacuarea cu bărcile salvatorilor.

Am avut de curând o videoconferinţa cu prefecţii din judeţele afectate şi am cerut ca imediat după ce se termină intervenţiile şi vremea o permite să constituie comisiile de evaluare a pagubelor astfel încât, în cel mai scurt timp, să putem să decidem la nivel de Guvern măsurile de sprijin necesare.

La această videoconferinţa fac menţiunea că au participat şi reprezentanţii Autorităţilor Judeţene pentru plăti şi inspecţie socială care sunt în măsură să facă dosarele necesare acordării unui alt timp de ajutor financiar pentru familiile afectate prin Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

De asemenea, am cerut ca în judeţele unde sunt probleme alimentarea cu electricitate să crească numărul echipelor de intervenţie şi să se lucreze în continuare până la lăsarea întunericului. Spre exemplu, în Prahova au fost peste 5000 de abonaţi fără energie electrică, iar acum mai sunt în jur de 400 .

Evident că aceata prima evaluare va fi completată pe parcursul zilei de mâine astfel încât, luni dimineaţa, să putem avea dimensiunea pagubelor produse la nivel naţional. Asta înseamnă că trebuie să rămânem în alertă atât timp cât mai sunt încă în vigoare avertizările hidrologice şi meteorologice.  Asta am cerut şi prefecţilor şi tuturor autorităţilor locale.

Am planificat aceasta videoconferinţa în mod intenţionat la  finalul zilei, tocmai pentru că nu am vrut să îi ţin pe oameni din treaba. Am fost prefect şi ştiu că atunci când se întâmplă astfel de situaţii prefecţii şi autorităţile locale, în general, trebuie să fie în teren şi nu în birouri.

Înainte  de a încheia vreau să vă prezint câteva aspecte care privesc intervenţia structurilor MAI astăzi, la evenimentul de la Sumuleu. Am avut prin structurile pentru situaţii de urgenţă 141 de persoane la care s-a intervenit, iar altora peste 260, li s-a acordat asistenţă medicală fiind hipotermici, dintre aceştia 20 erau copii care făceau parte dintr-un grup venit din Italia.

Misiunile Ministerului Afacerilor Interne nu s-au terminat. Nici cele privind vizita Papei, nici cele privind intervenţiile pentru salvarea de vieţi ca urmare a situaţiilor de urgenţă. Rămânem în continuare mobilizaţi  şi vă vom ţine la curent, în dinamica, asupra situaţiilor la nivel naţional.

Înainte de a cobora la această declaraţie mi s-a mai raportat o situaţie deosebită, de această dată în judeţul Albă, aşa că, evident, pericolul nu a trecut şi încă ne mai putem confrunta cu situaţii de risc

Închei prin a transmite, încă o dată, apelul de a fi atenţi la avertizările meteo  şi la recomandările pe care le facem.

De asemenea, profit de ocazie şi vreau să multumsc, încă o dată, tuturor angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne care în aceste zile au fost la datorie.

Andrei Tudor