-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:25
No menu items!

Rețineri în cazul falselor certificate de vaccinare din Constanța. Peste 100 de persoane ar fi plătit între 250 și 400 de euro

spot_img

Şase persoane au fost reţinute de procurori DNA în urma percheziţiilor de la Spitalul Mangalia şi de la Sanatoriul Balnear Mangalia, între care două asistente şi o angajată a spitalului. Peste 100 de persoane ar fi obţinut certificate false de vaccinare, pentru sume cuprinse între 250 şi 400 de euro, arată anchetatorii. 

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 decembrie 2021, a inculpaţilor: 

  • TIMOFEI POMPILIA, BERGE HENRIETTE – RALUCA, asistente medicale în cadrul Centrului de Vaccinare, amenajat în incinta Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat, în modalitatea iniţiere şi constituire, luare de mită, în formă continuată, acces ilegal într-un sistem informatic, în formă continuată, fals informatic, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, 

  • VLĂDOI ELENA DANIELA, angajată în cadrul Spitalului Municipal Mangalia, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat”, în modalitatea iniţiere şi constituire, trafic de influenţă, în formă continuată, dare de mită (două fapte comise în formă continuată), instigare la acces ilegal într-un sistem informatic (două fapte comise în formă continuată), instigare la fals informatic (două fapte comise în formă continuată), instigare  la fals intelectual (două fapte comise în formă continuată); â 

  • Trei persoane fizice, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de: constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, dare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual şi spălare a banilor, săvârşite în forma autoratului, complicităţii şi a instigării. 

Cauza are ca obiect investigarea modalităţii în care peste 100 de persoane majoritatea din judeţele Suceava şi Constanţa ar fi obţinut certificatul digital european Covid fără să se fi vaccinat. Concret, la sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie 2021, inculpatele Timofei Pompilia, Berge Henriette – Raluca, asistente medicale din cadrul Centrului de Vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia, şi ceilalţi inculpaţi, ar fi constituit un grup infracţional organizat care avea ca scop final eliberarea de certificate de vaccinare anti – Covid falsificate,  în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 şi 400 de euro, persoanelor interesate”, au transmis reprezentanții DNA într-un comunicat de presă. 

Potrivit DNA, ulterior, la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni, etc.), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obţină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 şi 250 de euro, în funcţie de starea materială a clienţilor. 

„Un aspect important la stabilirea „tarifului” era acela al prezenţei persoanei la centrul de vaccinare. Astfel, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte, care nu doreau să se prezinte la centrul de vaccinare, tariful era de 700 de lei şi era perceput pe loc. Mecanismul de comitere a faptelor era unul complex, după racolarea persoanelor dispuse să obţină certificatul respectiv şi primirea banilor, membrii grupului care îşi desfăşurau activitatea în cadrul Centrului de vaccinare ce funcţionează în incinta Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia ar fi efectuat acte specifice în vedere implementării datelor nereale în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări”, se mai arată în comunicatul DNA.  

Procurorii precizează că legătura dintre membrii grupului ar fi fost asigurată de inculpata Vlădoi Elena Daniela care primea comisioanele amintite mai sus şi remitea parte din ele celor două asistente. Pentru a ascunde adevărata provenienţă a banilor, intermediarii ar fi remis banii inculpatei Vlădoi Elena Daniela fie prin transfer bancar, din conturile unor rude sau prieteni, fie în numerar.  

„Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate la data de 21 decembrie 2021 la cele două instituţii publice de pe raza municipiului Mangalia şi la cele 50 de locuinţe ale persoanelor fizice de pe raza judeţelor Suceava şi Constanţa au fost ridicate printre altele, sumele de 192.000 lei şi 80.000 euro”, a mai transmis DNA, precizând că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. 

Miercuri, dosarul penal urmează să fie înaintat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

R. Dan