-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:15
No menu items!

Rețea de traficanți de etnobotanice, care vindea și „Chimnaca” sau „drogul care ucide”, destructurată la Brașov

spot_img

Membrii unei rețele de trafic de etnobotanice, care le vindeau adolescenților și „Chimnaca” – un produs chimic nou, dar extrem de periculos, care a provocat deja decese în rândul consumatorilor din Europa – au fost reținuți, marți dimineață, la Brașov.

Potrivit Poliției, procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară au descins, marți dimineața, în 25 de locații din județul Brașov, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unei grupări specializate în vânzarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice) și trafic de droguri. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov vor fi aduse 25 de persoane pentru audieri.

Anchetatorii spun că, în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2016, pe raza municipiului Brașov a fost constituit un grup infracțional organizat în scopul comercializării de droguri și substanțe cu efecte psihoactive. „În vederea distribuirii eficiente a substanțelor cu efecte psihoactive, liderii grupului s-au implicat în recrutarea persoanelor dispuse să le comercializeze, în special din rândul consumatorilor, reușind să creeze astfel o rețea având ramificații pe raza municipiilor Brașov și Codlea”, precizează polițiștii.

Substanțele psihoactive erau cumpărate, prin intermediul unor site-uri din Marea Britanie, destinate experimentelor chimice, produsele fiind comercializate cu specificații clare de interdicție pentru consumul uman. Destinația produselor achiziționate din Marea Britanie era schimbată de membrii grupului, astfel că în procesul de fabricare al „etnobotanicelor” se utilizau atât produsul de bază, cât și toluen, acetonă sau sodă caustică.

Produsul finit obținut probabil prin fierbere se folosea pentru a stropi fragmente plantele vândute, iar ulterior era comercializat spre consum cu toate că acesta prezenta un grad ridicat de risc pentru sănătate. „În urma consumului acestor canabinoizi sintetici, au fost înregistrate numeroase cazuri de persoane internate în unități spitalicești, în special minori/ adolescenți”, mai adaugă anchetatorii.

Procurorii au mai constatat că produsul de bază al acestor etnobotanice este un compus chimic nou, cunoscut sub denumirea de „Chimnaca”, fiind raportat în anul 2015 la nivel european de către autoritățile germane ca produs psihoactiv nou. Până la acest moment, pe teritoriul Germaniei au fost înregistrate două decese și trei internări în stare gravă, ca urmare a consumului acestui produs.

Anchetatorii susțin că legislația în domeniul combaterii traficului de etnobotanice, din cauza pedepselor foarte mici (de la 6 luni la 3 ani sau amendă), nu permite folosirea tehnicilor de investigare speciale cum ar fi infiltrarea polițiștilor sau livrări supravegheate și nici nu permite arestarea preventivă a traficanților, doar în cazurile în care aceștia sunt organizați în grupuri, iar probarea existenței grupărilor se realizează doar prin mijloace speciale de investigație.

De asemenea, tocmai datorită pedepselor mici, a riscului scăzut de arestare și a prețului mult mai mic decât al drogurilor, traficul acestor substanțe a cunoscut o explozie în rândul tinerilor care preferă să le cumpere pentru consum.

R.D.