4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:00
No menu items!

Retailerii germani se războiesc în justiție cu lockdown-ul Angelei Merkel

spot_img
  • Vlad Drăghicescu
    (corespondență specială)

Exasperați de restricțiile severe și de lipsa unei perspective de revenire la normalitate, comercianții din Germania anunță că își vor căuta dreptatea în justiție. Ce răspuns va oferi guvernul de la Berlin oamenilor de afaceri amenințați de spectrul falimentului? Dar populației care s-a săturat de lockdown ca de mere acre?  

„Dragi britanici, germanii vă invidiază”, a titrat marți pe prima pagină cotidianul „Bild”, remarcând cu amărăciune că, în vreme ce premierul Boris Johnson anunță ridicarea tuturor restricțiilor anti-corona în următoarele patru luni în Regatul Unit, cancelarul german Angela Merkel respinge ideea utilizării testelor rapide ca mijloc de ținere sub control a lanțurilor de infecții, ministrul federal al sănătății Jens Spahn avertizează că un plan pe termen lung de ieșire din actuala situație este ”nerealist”, iar șeful cancelariei de la Berlin, Helge Braun, mâna dreaptă a doamnei Merkel, așază cireașa pe tort, anunțându-ne grav: ”Nici nu se poate vorbi despre relaxări!”

Să amintim că Republica Federală se află în lockdown de la jumătatea lunii decembrie. Magazinele (cu excepția celor esențiale), școlile, grădinițele, bazele sportive, centrele de recreere pentru copii, cinematografele, teatrele – au fost închise. De asemenea este interzis să te întâlnești cu mai mult de o persoană din afara propriei gospodării – o regulă despre care cu greu se poate afirma că este respectată ad litteram de populație.

Totuși, săptămâna aceasta, în mai multe landuri federale, a fost reluată parțial activitatea școlilor și grădinițelor. ”Această decizie este spre binele copiilor”, spune ministrul federal al educației Anja Karliczek, foarte probabil la curent cu apelurile medicilor pediatri și psihologilor, care observă creșterea alarmantă a cazurilor de depresie, a stărilor de anxietate și a varii forme de tulburări de comportament la copii.

”Copiii sunt afectați de pierderea structurii vieții de zi cu zi. Părinții sunt și ei cu nervii la pământ. Să ne imaginăm că tatăl este patron de restaurant și mama coafeză și amândoi au rămas fără venituri. În asemenea situații conflictele iau amploare. Este greu pentru toată lumea, dar mai ales pentru copiii trăind în familii problematice, cu tatăl alcoolic și mama suferind de o boală psihică. Familiile și copiii sunt puternic afectați de al doilea lockdown”, spune Franz-Joseph Freisleder, directorul Clinicii de Psihiatrie Pediatrică din München.

 Mediul economic vs. Guvernul Angela Merkel

Într-o situație dramatică se află și retailerii germani, sugrumați de restricții și de absența cvasi-totală a oricărei perspective de revenire la normalitate.

Angela Merkel insistă că țara trebuie să rămână în lockdown – ca măsură de precauție în contextul răspândirii mutațiilor și al amenințării unui presupus val trei care poate lovi Germania – iar deschiderile să aibă loc pas cu pas și numai după atingerea unei incidențe de 35 de infecții la o sută de mii de locuitori în șapte zile, cifră pe care unii experți o descriu drept iluzorie pe termen scurt.  

Fără a mai aștepta cuminți gesturi de mărinimie din partea executivului de la Berlin, retaileri cu greutate, precum Media Markt Saturn, Obi sau Breuninger solicită justiției germane anularea ordonanței de închidere a magazinelor.

Media Markt Saturn, cel mai mare retailer de produse electronice din Germania, a depus o plângere la Curtea Administrativă Superioară din landul Renania de Nord-Westfalia, urmând să recurgă la acțiuni similare și în alte regiuni ale țării. ”Închiderile care durează de mai bine de două luni în Germania nu respectă principiul proporționalității. Comerțul cu amănuntul nu a fost niciodată un focar de infecție”, a explicat Florian Gietl, directorul MMS pe Germania.

Casa de modă Breuninger a anunțat la rândul ei că va da în judecată statul. ”Am depus plângeri la instanțele administrative din landurile Baden-Württemberg, Hessa, Renania de Nord-Westfalia, Turingia și Saxonia – adică peste tot unde avem filiale. Scopul nostru este suspendarea imediată a lockdown-ului. Închiderea noastră este o măsură disproporționată și reprezintă un tratament inegal în comparație cu magazinele de alimente”, se arată într-un comunicat al companiei.

De asemenea, Asociația Comercială Unitex anunță că a demarat o acțiune colectivă in justiție susținută de peste 300 de firme.

Experții în drept comercial anticipaseră încă de luna trecută un val de acțiuni în justiție determinate de ceea ce aceștia consideră a fi ”fracturile logice” din strategia guvernamentală de combatere a pandemiei. Statul trebuie să argumenteze bine de ce permite frizeriilor, a căror pondere în PIB este sub 1 la sută, să își reia activitatea, dar menține lockdownul în domenii precum turismul, educația, cultura, etc.

Nu ne rămâne decât să așteptăm deznodământul acțiunilor în justiție ale lobby-ului comercial. La nivelul guvernului se întrevede o timidă strategie de reluare a vieții socio-economice a țării în următoarele luni (un document conținând criterii de redeschidere a mai multor domenii de activitate circulă în presă, dar încă nu a fost confirmat oficial). A sosit într-adevăr momentul ca Germania să prezinte o alternativă la lockdown. O strategie care să asigure protecția populației și funcționarea economiei.