7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:59
No menu items!

Reputatul legist Vladimir Beliș: „Graficul deceselor de Covid e greșit. Fără autopsii nu se poate ști cu adevărat”

spot_img

Vladimir Beliș, un reputat medic și profesor român, a vorbit despre misterul deceselor de coronavirus în România. 1002 de persoane au murit în țara noastră în urma infectării cu coronavirus, însă Beliș e convins că această cifră nu este corectă.

Medicul dă asigurări că toate graficele sunt greșite, în condițiile în care celor decedați nu li se face o autopsie pentru a se stabili clar cauza morții. În lipsa unei autopsii, graficul prezentat de autorități nu este elocvent, crede fostul director al INML.

Să pornim de la legislație, articolul 185 al codului de procedură penală spune că autopsia se impună în caz de moarte violentă sau moarte suspectă de a fi violentă sau când cauza morții nu e necunoscută. Unde ne-am găsi noi?

Medicina clinică are alte mijloace de diagnostic, medicina legală are acest mijlocul suveran de stabilire a cauzei morții. Pe ce bază s-a pus diagnosticul cauzei de moarte, cel care constată moartea trebuie să își asume, răspunde de ceea ce scrie va fiind cauza medicală a morții.

Există două categorii de autopsii. Există autopsia de spital, care e necropsia, facem diferența între autopsie și necropsie. Când medicul de spital unde s-a produs deces și n-are explicație clară a cauzei, dacă are expirație clară își asumă acest lucru prin eliberea certificatului.

Sunt cazuri atunci când trece puțin timp de la internare la deces, când nu e suficient timp pentru a se clarifica cauza morții, atunci în aceste împrejurări el trebuie să se asigure că scrie cauza morții cea reală în certificat. Dacă nu are certitudinea că diagnosticul e corect, el e obligat să dispună să se efectueze o prospectură anato-patologică”, a declarat Beliș la Antena 3.

Fără necropsii nu se știe cu adevărat numărul morților

Fostul medic și profesor român insistă asupra faptului că fără necropsie nimeni nu poate înțelege cu adevărat ce s-a întâmplat cu persoanele care au încetat din viață după ce s-au infectat cu noul coronavirus.

Nu ești sigur de diagnostic, trebuie să recurgi la necropsie. Cazul 708, bărbat 46 de ani, decedat 25.04.2020. Diagnosticul se face prin testare la o persoană în viață prin secrețiile nazale. La o persoană decedată nefăcându-se acest test în timpul vieții, ca să-l poată confirma i-au luat prin sondaj din plămân, dar nu e test necroptic ci este o piesă biologică extrasă de la persoana decedată, nu e țesut necroptic. Că ar însemna să se facă autopsia, să îi ia fragment din organ.

Marea majoritate a cazurilor de deces ca urmare a infecției cu coronavirus au și foarte numeroase alte comorbidități. Cei care sunt cei mai vulnerabili la această infecție sunt cei cu comorbidități, indiferent de vârstă. Sau bătrânii cu imunitate scăzută.

Dacă nu se face autopsia și nu ai nici testul afli mai târziu că el era un test pozitiv, trebuie să vezi ce leziuni și ce organe sunt afectate de către coronavirus. Sunt plămânii și celelalte organe, inima, ficatul. Trebuie văzut în ce măsură gravitatea leziunilor pulmonare explică moartea.

Sunt mai multe rubrici. Cauza inițială, imediată. Cauza imediată e insuficiența cardio-respiratorie, inițială e infecția cu coronavirus. A determinat o leziune specifică a acestei afecțiuni. Sunt numeroase persoane asimptomatice, dacă ăsta din pricina coronavirus n-a avut niciun semn, dar era căptușit cu alte și alte afecțiuni. Nu mai poți să spui că a murit de coronavirus.

Să pui diagnosticul exclusiv fără autopsie e hazardat. Trebuie să-ți asumi un diagnostic pe care să-l și dovedești când ești întrebat. Poate avea o gripă banală, sezonieră? Mulți medici spuneau că nu au siguranța diagnosticului de moarte, iar familia se opune autopsiei. Atunci îi spui că nu îi dai certificatul de deces, atunci anunț Parchetul că nu am cauză de moarte, ce preferi?

Se știe că la mulți bolnavi sunt asimptomatic, e puțin cam riscant să pui eclusiv pe baza simplului test, îl colaborare cu niște modificări clinice. 

Indiferent ce deea ce s-ar cere ca obiective în ordonanță, dat fiind situația actuală aș fi dispus cu siguranță descrierea exactă a organelor cu primordialitate afectate. Refăcut testul pentru a face legătura între leziune și prezența coronavirusului.

Cine a decis că nu mai e necesară autopsia? Autopsia e foarte utilă. Nu putem să spunem că testul e pozitiv și gata, asta e cauza morții.

La HIV lucrurile sunt foarte bine cunoscute, cu privire la Covid-19 lucrurile sunt la început, aș merge foarte riguros pe autopsii pentru a lămuri exact”, a concluzionat medicul.