7.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024 - 15:29
No menu items!

Republica Moldova: Prezenţa la urne a fost de peste 70 la sută la referendumurile din Găgăuzia

spot_img

gagauzia

Prezenţa la urne la referendumurile organizate în unitatea teritorială autonomă Găgăuzia a depăşit 70 la sută, iar în timpul votului nu au fost înregistrate nereguli, a anunţat şefa Comisiei Electorale Centrale, Valentina Lisnic, după închiderea secţiilor de votare, relatează IPN.

Rezultatele preliminare arată că participanții la scrutin au votat masiv în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

În total, la referendumuri au participat 70.777 de persoane, respectiv 70,42 la sută din totalul de alegători înscrişi pe listele electorale. În unele localități, prezența a ajuns la nivelul de 80%. Potrivit liderilor politici ai Găgăuziei, aceşti indici sunt fără precedent în istoria modernă a regiunii, transmite IPN, în pagina electronică.

Cea mai mare prezenţă a fost înregistrată în raionul Ceadîr Lunga, de 77,8 la sută. În raioanele Comrat şi Vulcăneşti, prezenţa a fost de 68,2 la sută şi, respectiv, 61,31 la sută.

Potrivit rezultatelor preliminare din raionul Comrat, 94,5% dintre alegători au optat pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan și doar 2,7% au optat pentru Uniunea Europeană, scrie luni portalul informațional din regiune gagauzinfo.md. În unele localități, peste 99% au votat pentru aderarea la Uniunea Vamală, notează sursa citată.

La cel de-al doilea referendum, privind posibilitatea declarării independenței autonomiei găgăuze în cazul în care Republica Moldova își pierde suveranitatea, 68% au votat ‘pentru’.

Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia a anunţat că primele rezultate preliminare vor fi anunţate în prima jumătate a zilei de luni.

Duminică, locuitorii din Găgăuzia au participat la două referendumuri. Unul dintre acesta are caracter consultativ şi are ca scop să afle atitudinea cetăţenilor faţă de orientarea proeuropeană sau prorusă a Republicii Moldova. Al doilea referendum este unul legislativ şi are ca scop să obţină aprobarea locuitorilor regiunii în legătură cu dreptul Găgăuziei la autodeterminare în cazul în care Republica Moldova şi-ar pierde suveranitatea. Ambele plebiscite au fost declarat ilegale de instanţa de la Comrat.

C.A.