Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, joi, după ședința de urgență a Consiliului Suprem de Securitate al țării că Guvernul cere Parlamentului declararea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova.
Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova s-a întrunit joi dimineața, de la ora 8.00, fiind convocat de președintele Maia Sandu.
Conform Constituției din Republica Moldova, starea de urgență reprezintă un ansamblu de măsuri cu caracter politic, economic, social și de menținere a ordinii publice, care se instituie provizoriu în unele localități sau pe întreg teritoriul țării în caz de:
- a) iminență a declanșării sau declanșare a unor situații excepționale cu caracter natural, tehnogen sau biologico-social, ceea ce face necesară prevenirea, diminuarea și lichidarea consecințelor acestora;
- b) existență a unui pericol pentru securitatea națională sau ordinea constituțională, ceea ce face necesară apărarea statului de drept, menținerea sau restabilirea stării de legalitate.
Starea de urgență se declară prin hotărâre a Parlamentului. În funcție de evoluția situației, Parlamentul poate prelungi durata stării de urgență sau de asediu, poate extinde sau restrânge aria de acțiune a stării de urgență.
Și președintele României, Klaus Iohannis, a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în contextul războiului izbucnit în Ucraina.
De asemenea, șeful statului a fost chemat la un summit de urgență la Bruxelles, joi seara, la ora 21, ora României.
Rusia a invadat Ucraina, aerian și de la sol, joi dimineață. Explozii puternice au fost auzite la Kiev, la Odessa, în sud, la Harkov, la frontiera rusă, şi în estul Ucrainei. Poliția ucraineană a dat publicității bilanțul atacurilor de joi dimineață – șapte morţi, șapte răniţi şi 19 persoane au fost date dispărute.
E. Stan