Iisus întrebat de farisei de ce petrece timp cu păcătoșii. El le-a răspuns:“Cei bolnavi au nevoie de doctor, nu cei sănătoși”. În cărțile de învățătură ale lui Iisus sunt câteva referiri și la medici. „Cinstește-l pe medic cu cinstea ce i se cuvine că și pe el tot Domnul l-a făcut”. Preotul Ciprian Dinu, deși e tânăr, știe că cei aflați în suferință au nevoie de mângâiere și de rugăciuni. Un reportaj filmat pentru News Hour CNN de Ana Maria Roman și Mihai Buzduga.
Părintele Ciprian Dinu ştie că oamenii în suferinţă au nevoie de mângâiere de la Dumnezeu. Așa că se îmbracă la fel ca un doctor, în combinezon, şi le dă bolnavilor din Terapie Intensivă tratament pentru suflet.
Părintele Ciprian cunoaşte regulile de echipare la fel ca personalul medical şi le respectă cu sfinţenie.
„În momentul în care avem metode de protejare a sănătății și a vieții și nu le folosim, nu înseamnă ca suntem mai credincioși, înseamnă ca suntem fanatici”, spune el.
Spre deosebire de lăcaşele de cult, biserica părintelui Ciprian are zeci de saloane umplute cu suferinţă, la Spitalul Marius Nasta.
„La pacienţii aceştia cu coronavirus am observat extrem de multă demnitate, nu mă aşteptam la aşa ceva. Am avut nişte experienţe greu de imaginat”, a povestit părintele.
Şi pentru că a spovedit şi a împărtășit nenumăraţi muribunzi, părintele Ciprian ştie şi care este cel mai mare regret al lor:„Mulţi regretă că nu au acordat suficient timp familiei, că nu au spus te iubesc copilului, soţiei, mi-a fost dor de tine şi lucrurile acestea atât de tandre.”
Şi pentru a avea cât mai puţini oameni de împărtăşit în spital şi cât mai mulţi români credincioşi şi sănătoşi în biserică, părintele consideră că regulile gândite de medici trebuie respectate.
“Nu este o dovadă de credință puternică să respingi toate măsurile sanitare, gândindu-te că Dumnezeu te va apăra. Creştinismul este o religie a libertăţii, dar libertatea aceasta presupune şi responsabilitate şi încredere în persoanele avizate precum medicii”, a precizat părintelui Ciprian.
El se oprește din când în când pe holuri și la câte un medic, la câte un asistent, pentru a-i binecuvanta și a le da putere.
Adina Silav