Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a declarat, marţi, la întâlnirea anuală cu şefii misiunilor diplomatice, despre anularea alegerilor că a fost o situaţie excepţională, gestionată cu instrumente democratice. ”Doresc să afirm, cu toată responsabilitatea, că ne aflăm în interiorul cadrului constituţional, al legii şi al democraţiei”, a mai arătat Bolojan.
„România este un stat democratic care lucrează pentru a consilida instituțiile și încrederea în aceastea. La sfârșitul anului trecut, pe fondul unor ingerințe externe, Curtea Constituțională a luat o decizie legată de procesul electoral. Această situație a generat provocări. A fost o situație excepțională, gestionată cu instrumente democratice”, a declarat președintele interimar.
Acesta le-a transmis diplomaților acreditați în România că țara noastră se află „în interiorul cadrului constituțional, al legii și al democrației.”
„Pentru alegerile prezidențiale ce vor fi organizate în luna mai, obiectivul nostru, al tuturor instituțiilor este de a lucra pentru un proces electoral liber, corect și transparent. Din poziția în care mă aflu, voi veghea la îndeplinirea acestui obiectiv”, a mai declarat președintele.
Este primul mesaj transmis de Ilie Bolojan în legătură cu alegerile prezidențiale anulate, după discursul vicepreședintelui SUA JD Vance la Munchen, în care a vorbit despre situația din țara noastră.
Campanii masive de dezinformare și fake news
Bolojan a vorbit și despre provocările din acest an, despre „campanii masive de dezinformare și fake news” sau atacuri directe asupra infrastructurii critice.
„Anul 2025 va fi crucial, atât pentru România, cât și în plan global. (…) Vedem acțiunile hibride tot mai intense, tot mai sofisticatre, cu utilizare de rețele online, de algoritmi, de surse de finanțare ilegale care generează riscuri la adresa noastră, a tuturor. La acestea se adaugă atacurile directe la infrastructura critică, și chiar mai grav, campanii masive de dezinformare și fake news, completate cu campanii la adresa instituțiilor democratice și de divizare a populației. Este o nouă realitate și este clar că trebuie să fim mai bine echipați și coordonați”, a mai spus președintele interimar.
Compromisurile sunt esențiale pentru stabilitate
Președintele interimar Ilie Bolojan a mai declarat că agresiunea Rusiei în Ucraina trebuie să înceteze, arătând că o încetare a focului, urmată cât mai curând de o pace justă și durabilă, reprezintă un obiectiv care trebuie urmat nu numai de părțile aflate în conflict, dar și de întreaga comunitate internațională.
„Peste câteva zile se împlinesc trei ani de la atacul Rusiei asupra Ucrainei, în sine doar o continuare a aceluia din 2014. Este timpul ca această agresiune să înceteze. O încetare a focului, urmată cât mai curând de o pace justă și durabilă, reprezintă un obiectiv care trebuie urmat nu numai de părțile aflate în conflict, dar și de întreaga comunitate internațională. Negocierile începute sunt un prim pas, dar pacea nu va fi una durabilă dacă ea nu va reprezenta rezultatul unor compromisuri acceptabile pentru ambele părți în egală măsură și dacă actorii internaționali nu vor pune la dispoziție un pachet cuprinzător de garanții de securitate pentru Ucraina, pe termen scurt și lung”, a afirmat Ilie Bolojan.
El a subliniat că aranjamentele de securitate trebuie completate de un plan amplu de reconstrucție, care să permită nu numai refacerea rapidă a țării, dar și sustenabilitatea din punct de vedere economic a suveranității Ucrainei.
‘În asigurarea tuturor acestor elemente ale păcii, rolul Uniunii Europene, inclusiv al țărilor din vecinătatea Ucrainei, va fi esențial’, a adăugat președintele interimar.
Ilie Bolojan a afirmat că, în fața agresivității Rusiei, calea integrării europene a devenit mai necesară ca oricând.
„Anul 2024 a adus progrese majore pe această cale, atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova. Este important ca aceste progrese să continue. La fel, integrarea europeană a regiunii Balcanilor de Vest, care rămâne de interes strategic pentru România și pe care o vom susține prin acțiuni concrete de sprijin”, a adăugat Bolojan.
Parteneriatul cu SUA
România împărtășește opinia că „investițiile în apărare trebuie consolidate”, a mai subliniat președintele interimar Ilie Bolojan, la Cotroceni.
„Împărtășim cu SUA convingerea că investițiile în apărare trebuie consolidate, ceea ce România face deja prin creșterea ponderii apărării în PIB și prin proiectele de înzestrare”, a spus el.
Președintele interimar a subliniat că Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii „a fost și va rămâne un pilon al politicii externe a României”.
„Legăturile noastre sunt profunde și împărtășim o comunitate de valori și de destin. Noi credem în această relație, care a progresat substanțial de-a lungul timpului, cum credem că se poate consolida și mai mult în substanța ei prin proiectele noastre comune, fie că e vorba despre domeniul securității, al securității energetice, al comerțului sau al investițiilor”, a completat Bolojan.
Adina Bucur