Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a răspuns, miercuri seara, cererii președintelui de demitere a sa, într-o declarație de presă susținută la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). „Declarația de astăzi a președintelui Klaus Iohannis mă determină să prezint câteva motive pentru care cererea demisiei e cel puțin nejustificată”, a spus Carmen Dan, care și-a încheiat declarația într-o notă ironică vizavi de greșeala gravă de exprimare din discursul președintelui Klaus Iohannis.
„O să încerc să vorbesc cât mai rar, pentru ca să înțeleagă și cei care încă mai fac campanie electorală. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a avut ca principală atribuție asigurarea, în condiții de siguranță, a alegerilor desfășurate în plan național, adică în țară. De aceea este minister de interne. O altă atribuție a fost asigurarea respectării termenelor stabilite în calendarul de desfășurare al procesului electoral, prin grija prefecților – tot în țară. Are oare cineva probe că votul din țară a fost fraudat? Dacă da, să înțelegem că PNL a câștigat niște alegeri fraudate?”, a precizat, ironic, ministrul afacerilor interne.
„Vă asigur că toate datele centralizate în ziua votului arată că nu au existat situații în planul ordinii publice care să influențeze rezultatul votului.
Dacă din punct de vedere organizatoric putem discuta de sincope, atunci tot Ministerul Afacerilor Interne este acela care a sesizat public situațiile privind funcționarea tabletelor din sistemul SIMPV și modul cum acestea semnalau în mod eronat diverse situații care ar fi reprezentat un posibil vot multiplu, însă va asigur că din verificările efectuate de către Poliție, nu s-au confirmat astfel de cazuri.
Tot Ministerul Afacerilor Interne a sesizat Biroul Electoral Central în ziua dinaintea alegerilor pentru a stabili o procedura unitară de consemnare în procesele verbale privind rezultatele votării la referendum, pentru că există riscul să nu poată fi încheiate aceste procese verbale conform cheii de verificare a numărului buletinelor de vot. Toate aceste acțiuni le-am prezentat public, în mod transparent, inclusiv situațiile înregistrate în ziua votului și care au ținut de competență Ministerului Afacerilor Interne.
În ceea ce privește numărul de secții de votare: Guvernul nu a organizat mai puține secții în țară decât la alte alegeri. Și nici nu a înființat secții separate ascunse prin diverse cătune sau locuri greu accesibile, așa cum specula propagandă dreptei înainte încă să se adopte vreun act normativ privind desfășurarea referendumului!
La aceste alegeri au fost organizate în plan național un număr de 18.730 de secții de votare, în condițiile în care la alegerile parlamentare din decembrie 2016, cele organizate de foștii tehnocrați, au fost 18.626, adică cu peste 100 de secții de votare mai multe de această dată. Iar secțiile s-au organizat în aceleași locații tradiționale, cunoscute de cetățeni, acolo unde se organizează de fiecare dată alegeri. Ar fi putut Guvernul să decidă în ziua alegerilor organizarea în țară a unor secții de vot suplimentare? Evident că nu.
Eu cred că nimeni nu ar trebui să fie deranjat de timpul necesar exercitării votului în secțiile de votare, așa cum nimeni nu s-a arătat deranjat de Referendumul pe care Președintele l-a solicitat a fi suprapus cu alegerile europarlamentare. Am convingerea că altfel ar fi stat lucrurile, dacă am fi avut un singur buletin de vot de ștampilat. Iar astăzi nu ar mai fi existat vreun motiv pentru solicitarea imperativă și nejustificată a demisiei.
Un rol extrem de important în desfășurarea procesului de votare, atunci când vorbim de timpul necesar votului, l-a avut Serviciul de Telecomunicații Speciale. Toți românii care au votat știu ce a însemnat timpul necesar validării cărților de identitate. Tabletele și toată infrastructură tehnică au fost asigurate de STS, iar personalul care a utilizat acele tablete a fost instruit tot de STS. Eu însă nu acuz instituții, eu spun adevăruri la care domnul președinte are nelimitat acces. Cu toate astea, vrea asumări politice”, a mai arătat ministrul.
Carmen Dan a precizat că îi va prezenta premierului Viorica Dăncilă o analiză – MAI realizând permanent astfel de analize – și și-a încheiat declarația de presă, ironizând greașeala gravă de exprimare a președintelui Klaus Iohannis care, dorind să pară ferm, a folosit o tautologie în discursul său (greșeală de limbă care constă în repetarea inutilă a aceleiași idei, formulată cu alte cuvinte; pleonasm: „Imediat însemnând imediat” – n.r.).
„Toate informațiile care țin de modul de desfășurare a activităților MAI atât premergător, cât și în timpul procesului de votare fac obiectul unei analize care va fi prezentată mâine prim-ministrului. MAI realizează astfel de analize de fiecare dată după evenimente de o asemenea anvergură. Nu este o surpriză pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru mine, că domnul președinte îmi cere demisia. Nu e prima dată și cred că este deja de notorietate această idee fixă a dansului. De aceea, politic, îi răspund că nu mă intimidează astfel de cereri urgențe, nici chiar în situația în care acestea sunt dublate de riscul unor dosare penale. Așa cum am procedat de fiecare dată, o demisie din funcție o voi depune numai atunci când partidul din care fac parte mi-o va cere. Am discutat cu doamna prim-ministru, după ce am ascultat declarația președintelui, și mă văd nevoită să-l dezamăgesc: Nu îmi voi da demisia nici imediat, nici…imediat„, a încheiat Carmen Dan.
Raluca Dan