După ce a rezolvat toate problemele românilor, parlamentarul Remus Cernea își canalizează toate eforturile către „persoanele non-umane” – delfinii. Cernea a anunțat, joi, că a inițiat un proiect de lege prin care delfinii să fie recunoscuţi drept persoane non-umane, iar deţinerea lor în captivitate să fie interzisă. Argumentul pentru proiectul legislativ: „oamenii de ştiinţă au stabilit acest lucru în urmă cu patru ani”.
Remus Cernea a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că a iniţiat acest proiect de lege bazându-se pe o concluzie a unor oameni de ştiinţă, care au stabilit că delfinii trebuie consideraţi fiinţe non-umane.
În 2010, un grup de oameni de ştiinţă care au studiat comportamentul delfinilor timp de mulţi ani au ajuns la concluzia că inteligenţa acestora ar trebui să reprezinte o bază pentru care delfinii să fie consideraţi persoane non-umane datorită inteligenţei lor, complexităţii relaţiilor sociale pe care le au şi chiar şi abilităţii de a comunica inclusiv cu noi. Ştiţi bine că au fost cazuri în care delfini au salvat oameni de la înec, asta înseamnă o putere conceptuală foarte mare, înseamnă să înţelegi că o altă fiinţă este în pericol.
Remus Cernea
Cernea a mai spus că deţinerea unui delfin în captivitate reprezintă o formă de cruzime.
Acum este interzisă vânătoarea şi uciderea lor, dar sunt încă victime ale unor comportamente pe care le avem. Îi ţinem în cuşti, un delfinariu este o cuşcă pentru un delfin, a-i ţine în captivitate este o formă de cruzime şi denotă o lipsă de înţelegere faţă de capacitatea şi gradul de inteligenţă a acestor fiinţe. De aceeea, propun o lege inspirată din acest apel făcut de comunitatea ştiinţifică în 2010 pentru a se acorda delfinilor statul de persoane non-umane.
Remus Cernea
Potrivit proiectului de lege inițiat de Remus Cernea, „încălcarea drepturilor persoanelor non-umane este interzisă şi se sancţionează cu pedepsele echivalente prevăzute în Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane”. De asemenea, deţinerea în captivitate a delfinilor va fi interzisă, iar delfinii ţinuţi în captivitate trebuie eliberaţi în cel mult 12 luni de la intrarea în vigoare a legii, se mai arată în proiect.
Cernea a menţionat că în India a fost luată o asemenea decizie încă de anul trecut, delfinii fiind consideraţi acolo persoane non-umane.
Deputatul a spus că va depune proiectul de lege la începutul sesiunii parlamentare.
Raluca Dan