3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:33
No menu items!

Relu Fenechiu – mărire și decădere. Baronul local așteaptă sentința instanței supreme

spot_img

Relu Fenechiu 1_SZ

Baronul de la Iaşi care punea miniştri şi secretari de stat în funcţie, baronul fără de care nu se lua nicio decizie importantă în PNL, fostul ministru al transporturilor care n-a mai apucat să privatizeze CFR Marfă, Relu Fenechiu, a ajuns să mai spere doar în ajutorul lui Dumnezeu. Instanța supremă trebuie să pronunțe, joi, sentința în dosarul „Transformatorul”.

Cariera sa politică a început imediat după Revoluţie, în organizaţia de la Iaşi. El a povestit jurnaliştilor că mentorul său în politică a fost Bogdan Olteanu, actual viceguvernator al BNR şi fost preşedinte al Camerei Deputaţilor.

La rândul său, Fenechiu a devenit mentor pentru alţi penelişti de vază – Tudor Chiuariu, condamnat şi el la o pedeapsă cu suspendare de aceeaşi Înaltă Curte, Cristian Adomniţei, fost ministru al educaţiei, actual preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, dar şi Mugur Cozmanciuc, secretar de stat la ministerul mediului.

Influent doar la Iaşi, în primii ani după 2000, baronul Relu Fenechiu a ajuns una dintre piesele grele ale partidului, la nivel naţional, în timpul guvernării Tăriceanu. Fenechiu a fost supranumit chiar „premierul din umbră”, pentru că nu se făceau numiri fără ca el să-şi dea acordul. Aşa s-au trezit că au ajuns miniştri Tudor Chiuariu la Justiţie (fost jurist la firmele lui Relu Fenechiu) şi Cristian Adomniţei la Educaţie, care apare şi el în celebrul dosar „Transformatorul”.  Adomniţei a fost revocat din funcţie la câteva luni de la numire, după ce presa a publicat informaţia că Adomniţei s-a dus la propria nuntă, la Iaşi, cu un elicopter al Ministerului de Interne. Scandalul venea după un altul, la fel de penibil pentru Adomniţei. În timpul unei „vizite de lucru” prin şcoli, ministrul educaţiei a fost corectat de elevii de clasa a V-a, care i-au spus că steagul UE are 12 stele, şi nu 15, cum afirmase el.

Fost ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu s-a dovedit a fi vinovat de corupţie, după ce Înalta Curte l-a condamnat definitiv la 3 ani şi jumătate cu suspendare pentru afacerea „Poşta Română”.

Nu numai oamenii promovaţi la Bucureşti de Relu Fenechiu au avut probleme penale, ci şi cei pe care i-a pus în funcţii pe plan local, la Iaşi. Fostul prefect Radu Prisăcariu a fost arestat şi judecat pentru corupţie, apoi condamnat în primă instanţă la 4 ani de închisoare cu executare. Între timp, Prisăcariu s-a mutat în Anglia. În acelaşi dosar a fost condamnat, la 5 ani cu executare, şi Cristian Maftei, om de afaceri din Iaşi şi finul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu.

Conform declaraţiilor de avere, o bună parte din bunurile familiei Fenechiu se bazează pe tranzacţiile imobiliare făcute la Iaşi. În zona rezidenţială Bucium, firmele lui Fenechiu au ridicat un cartier de vile, unde locuiesc doar „aleşii pe sprânceană”.  Pe lângă imobiliare, firmele lui Relu Fenechiu au „explodat” în profit, în ultimii ani, în urma contractelor nenumărate cu statul – spitale, agenţii, universităţi dar şi cu CFR SA. O parte din averea lui Fenechiu a fost pusă sub sechestru asigurator, încă din perioada cercetării penale – o maşină BMW şi 3 terenuri, în suprafaţă de aproape 5 mii de metri pătraţi.

Cristi Ciupercă