2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:38
No menu items!

Relațiile comerciale România-SUA, la un maximum istoric în 2017

spot_img

România reprezintă un exemplu în regiune în ceea ce priveşte cooperarea cu companiile americane pentru dezvoltarea capacităţilor strategice, incluzând sectorul de apărare, cyber security, energie şi IT, a declarat Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, după întâlnirea cu secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross.

„Cei doi oficiali au avut, la Washington, o întrevedere al cărei subiect central a fost noul maxim istoric în ceea ce priveşte schimburile comerciale dintre România şi SUA, precum şi intensificarea cooperării bilaterale între cele două ţări. România este cel mai relevant exemplu din Europa Centrală şi de Est, prin angajamentul arătat SUA în ceea ce priveşte securitatea transatlantică, sprijinind politica americană în acest sens”, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri.

Alocând 2% din PIB pentru Apărare şi direcţionând mai bine de 40% din bugetul apărării pentru achiziţia de tehnologie militară de ultima oră, relaţiile economice româno-americane traversează, în 2017, cel mai important moment istoric, urmând să depăşească până la finalul acestui an 3 miliarde dolari schimburi comerciale, ceea ce ar reprezenta un maxim istoric, a afirmat Laufer.

România este prima ţară din NATO care a respectat cerinţele preşedintelui Donald Trump, deschizând, astfel, o nouă colaborare pe termen lung cu industria militară din SUA. Laufer a menţionat efectuarea de către România a primei plăţi, în sumă de 766 milioane dolari, pentru sistemul Patriot, urmând ca până la finalul anului sa mai fie efectuată o plată suplimentară de 144 milioane dolari.

Partea română i-a solicitat secretarului Wilbur Ross să susţină România pentru a primi statutul de „dependable undertaking status” ceea ce va permite un sistem de plăţi eşalonat în relaţia cu SUA.

Wilbur Ross a apreciat rezultatele înregistrate în relaţia comercială bilaterală în primele 10 luni ale acestui an, în care exporturile companiilor americane au crescut cu 30%, iar schimburile comerciale, la 10 luni au crescut cu 17,5% faţă de 2016 atingând 2,6 miliarde dolari.

Ilan Laufer i-a prezentat secretarului Ross situaţia concretă (nu cea din statistica oficială) a poziţionării SUA pe locul 6, ca mărime, în clasamentul investitorilor străini în România, cu un total investit de 8,4 miliarde dolari şi o prezenţă a peste 3.500 de companii americane în România, fiind de fapt, cel mai mare investitor non EU în România. În statisticile oficiale, investițiile americane apar cu un nivel mai redus, din cauza faptului că multe proiecte sunt realizate prin vehicule de investiții din alte jurisdicții.

 

T.S.