3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024 - 13:20
No menu items!

Regulile pentru transportul animalelor pe cale maritimă, înăsprite

spot_img

Uniunea Europeană înăspreşte regulile privind asigurarea bunăstarii animalelor pe durata transportului pe cale maritimă. Noul regulament prevede că în procedura de autorizare a navelor va fi implicat cel puţin un medic veterinar oficial şi un expert maritim.

”Comisia Europeană înăspreşte regulile pentru protecţia animalelor transportate pe mare. Noile cerinţe mai stricte se vor aplica registrelor, procedurilor de urgenţă, punctelor de ieşire şi aprobării navelor de transport al animalelor. Noile reguli urmăresc consolidarea inspecţiilor navelor de transport de animale de către statele membre. O bază de date europeană va fi creată de Agenţia Europeană de Securitate Maritimă (AESM) pentru a înregistra toate inspecţiile şi a permite statelor membre să acceseze rapid toate informaţiile relevante în timpul verificărilor”, a transmis, luni, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Astfel, noul regulament european cu privire la înregistrarea, stocarea şi partajarea rapoartelor scrise ale controalelor oficiale prevede că inspecţiile efectuate în scopul acordării certificatului de autorizare al navei vor fi realizate de o echipă, ce va include cel puţin un medic veterinar oficial şi un expert maritim autorizat de autorităţile maritime ale statului membru. De asemenea, un medic veterinar oficial va realiza controale oficiale la bordul unei nave pentru animale vii pe parcursul primei călătorii cu încărcatură după autorizare. Această ultimă prevedere se aplică începând din 1 ianuarie 2024.

Conform sursei citate, suplimentar, regulamentul conţine şi prevederi referitoare la planurile de intervenţie pentru situaţii de urgenţă, privind navele pentru animale vii, precum şi cerinţele minime aplicabile punctelor de ieşire. Încă din 2019, România a adoptat o legislaţie naţională mai strictă referitoare la autorizarea vapoarelor, care prevede că, din echipa de autorizare, face parte şi un expert maritim.

Referitor la noile prevederi legislative, Stella Kyriakides, comisarul european responsabil de sănătate şi siguranţa alimentară, a declarat: ”Asistenţa animalelor este o prioritate şi un element cheie al principiului «De la fermă la furculiţă». Siguranţa transportului este o parte integrantă a acesteia. Incidentele care au avut loc în ultimii ani cu navele de transport pentru animale au arătat clar că anumite practici actuale nu sunt acceptabile şi compromit bunăstarea animalelor. Datorită noilor reguli şi revizuirii viitoare a legislaţiei privind bunăstarea animalelor, ne asigurăm că toate controalele sunt îmbunătăţite şi că animalele transportate pe mare beneficiază de standarde ridicate de bunăstare a animalelor”.

Noile norme legislative vor fi completate şi de un regulament delegat ce priveşte inspecţia navelor şi controalelor la punctele de ieşire. Acest text legislativ urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE în următoarele luni.

                                                                                                                   Adina Silav