Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților a modificat, miercuri, regulamentul de funcționare al Comisiei de Control a SRI.
Una dintre principalele modificări o constituie obligația oricărei persoane despre care Comisia consideră că are informații relevante de a se prezenta la audieri, deși parlamentarii nu au prevăzut vreo sancțiune pentru nerespectarea acestei obligații.
De asemenea, printre modificări se află obligaţia SRI să răspundă solicitării comisiei parlamentare într-un termen rezonabil – termenul să fie de 7 zile – şi, dacă nu este de 7 zile, să răspundă motivat în acea perioadă de ce doreşte prelungirea termenului la răspunsurile pe care comisia le adresează.
Președintele Comisiei de Control a SRI, Claudiu Manda, explica că persoanele invitate au obligația de a se prezenta în fața Comisiei. „Pornind de la discuţia Dragomir – Preda, am hotărât să modificăm prevederile Hotărârii Parlamentului care stabilea că şedinţele comisiei au carcater de informaţii clasificate şi vom introduce un text în care spunem că toate şedinţele comisiei se desfăşoară cu respectarea prevederii Legii 182 – legea informaţiilor clasificate. În sensul că, dacă nu facem referire la discuţii sau informaţii care sunt cu caracter secret, stric secret, secret de serviciu sau secret de stat, sunt lucruri pe care le putem dezvolta, comunica în cadrul comisiei. Şi înseamnă că discuţia pe care putem să o avem prin videoconferinţă cu dl Ghiţă se poate face atâta timp cât nu va face referiri la documente care să nu fie cu caracter de informaţii clasificate. Aşa că putem să îl audiem prin videoconferinţă, exact aşa cum a fost audiat şi la instanţe”, a explicat Manda.
CITEȘTE AICI MODIFICAREA REGULAMENTULUI
Valeriu Motoc