2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:14
No menu items!

Registrul Comerțului Constanța, mutat în afara orașului, în clădirea unui afacerist din cercul lui Radu Mazăre

spot_img

Conducerea ReCom Constanța a ales să facă o economie în buget în dauna clienților care vor străbate 10 kilometri

Recom_C-ta

Oficiul Registrului Comerţului Constanţa va funcţiona, începând din această vară, în afara orașului, la 7 kilometri, pe drumul european E 60. Așa că angajații, plus cetățenii care vor avea nevoie de serviciile ONRC Constanța, vor fi nevoiți, dacă nu au mașină mică, să se urce în autobuzele care circulă pe ruta Constanța – Lumina – Năvodari. ONRC susține că noul sediu a fost ales prin selecție de oferte, dar nu prin licitație, pe motiv că se face o economie de aproape 10% din prețul pe care îl plătea în orașul Constanța. Proprietarul sediului ales de ONRC este ginerele lui Costel Zelcă, asociatul primarului Radu Mazăre în afaceri imobiliar – turistice.

Conducerea Oficiului nu a fost deranjată să facă economia de doar 10% pe banii şi nervii constănţenilor pe care îi deserveşte, mutând instituţia la 7 kilometri în afara oraşului. Dacă nu punem la socoteală angajații și judecătorii care vor face naveta zilnic, putem contoriza în schimb sutele de contribuabili care au nevoie zilnic de serviciile ONRC. Practic, cine nu are mașină mică și are nevoie să meargă la Registrul Comerțului Constanța, are la dispoziție două linii de autobuz și microbuz care circulă pe ruta Constanţa-Lumina-Năvodari prin oraşul Ovidiu.

Recom_C-ta_borna

Clădirea în care se mută ONRC Constanța a avut până de curând destinaţia de showroom auto, a fost goală în ultimii câțiva ani, poate din cauză că este situată în afara oraşului, pe drumul european E 60, care leagă Constanţa de oraşul Ovidiu. Noul spaţiu a fost ales de conducerea ONRC prin metoda „selecţiei de oferte” din 10 propuneri, iar proprietarul clădirii „câştigătoare” este ginerele lui Costel Zelcă, asociatului lui Radu Mazăre în mai multe afaceri imobiliar-turistice.

Sursa Zilei a primit un răspuns oficial pe patru pagini de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), care recunoaște că nu a făcut licitaţie pentru noul sediu, ci „selecţie de oferte”, după criteriul maximei economisiri. Răspunsul oficial debordează de eufemisme care ilustrează şansa unică de a fi economisit banii instituţiei mutând-o nu la periferie, ci în afara oraşului.

Nu au mai putut fi identificate spaţii a căror destinaţie să fie depozitarea documentelor … Pentru o maximă transparenţă şi în condiţiile respectării principiului cheltuielilor prudente, raţionale şi economicoase, instituţia noastră utilizează o procedură de selecţie de oferte

Răspuns ONRC pentru Sursa Zilei

Motivul mutării sediului, după 10 ani în care a funcţionat lângă Casa de Cultură din centrul oraşului Constanţa, a fost că actualul sediu nu mai oferea spaţiu pentru depozitarea documentelor. Oficialii RECOM susţin că au urmat toţi paşii legali: au publicat anunţ în presă, au primit oferte, le-au analizat şi au decis că 10 sunt admisibile – potrivindu-se cu nevoile instituţiei.

Directorul ONRC a desemnat ulterior o comisie (şeful RECOM Constanţa şi încă trei angajaţi) care a negociat, în urmă cu o lună (14 şi 15 aprilie 2014) cu proprietarii care încă din 13 ianuarie 2014 au depus oferte.

1. ANGELLI S.R.L.,

2. GALACTICA HOUSE S.R.L. şi AGROSTAR SA,

3. Ciote Dumitru, Ciote Sirma, Ciote Stere şi Ciote Nastasia

4. Perifan Daniel,

5. VIOLET ICE S.R.L.,

6. TOMIS SA,

7. JT GRUP OIL S.R.L,

8. CONSENS COMPANY SRL,

9. DOST-TEK IMPEX SRL inclusiv cea a actualului proprietar

10. INTERNET CITY DOI S.A (10),

Ofertele 8 şi 9 au fost descalificate, susţin oficialii ONRC; din cauza condiţiilor improprii, iar ceilalţi proprietari au fost invitaţi la negocierile pe contract – amenajările pe care s-au obligat să le facă şi preţul chiriei.

În condiţiile în care numai două oferte respectau întru-totul cerinţele impuse de asigurarea condiţiilor optime de desfăşurare a activităţii, respectiv cea prezentată de domnul Perifan Daniel şi cea a JT GRUP OIL SRL, reprezentată de domnul Jean Paul Tucan, departajarea acestora a fost determinată de costurile implicate,  respectiv tariful/mp/lună. În aceste condiţii, oferta care a făcut obiectul propunerii comisiei a fost cea prezentată de domnul Perifan Daniel, fiind cea mai avantajoasă sub aspectul preţului şi condiţiilor oferite pentru desfăşurarea activităţii Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa, aceasta fiind cu 18% mai ieftină comparativ cu cea a lui JT GRUP OIL SRL.

Răspuns ONRC Constanţa pentru Sursa Zilei

ONRC susţine că în acest fel a diminuat costurile cu 13,85% respectiv la 5,50 Euro/mp/lună (toate taxele incluse), iar costurile totale se diminuează cu 9,74%, în condiţiile în care suprafaţa a crescut cu 16,4%.  Contactați de Sursa Zilei, reprezentanții firmei care a pierdut această ofertă ne-au declarat că sediul pe care îl punea la dispoziție JT Grup Oil SRL este în centrul orașului, lângă gară, autogară și stațiile de autobuz, este construit în 2013, are parcare și toate facilitățile unei clădiri moderne.

Proprietarul noului sediu al ONRC Constanța vinde şi maşini, şi clădiri

Câştigătorul „selecţiei de oferte”, Daniel Perifan este un tânăr intreprinzător de succes. El a înfiinţat GMD Automobile, iniţial distribuitor de maşini la mâna a doua, dar transformată în dezvoltator imobiliar în special după ce s-a căsătorit, în 2012, cu fiica lui Costică Zelcă, asociat într-o controversată firmă pe terenurile căreia care s-au construit ilegal hoteluri, începând din 2004, fără autorizaţii, fără avize de mediu şi pe terenuri retrocedate abuziv unor cumpărători de drepturi litigioase favorizaţi de Primăria Constanţa. Două astfel de hoteluri sunt Oxford şi Malibu, ambele ridicate la intrarile sudice în Mamaia, dar şi complexul Summerland, care străjuieşte ieşirea nordică din staţiune. Hotelurile sunt deţinute prin acţiuni la purtător, în timp ce, în firma SC Stop SRL, soţii Zelcă sunt asociaţi în cote egale cu intermediarii de bussines ai cuplului Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu – Gina Hortolomei Moscu şi Millenium Trade Global Development. Ca o inovaţie a zonei, firmele familiei Zelcă au reuşit să-şi autorizeze la Primăria Constanţa construirea ca vile turistice a unor blocuri de 7 etaje.

Andrei Tudor