-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:53
No menu items!

Reforma ANAF: 30% din funcțiile de conducere, reduse. 34 de structuri teritoriale, desființate

spot_img

Reforma ANAF: 30% din funcțiile de conducere, reduse. 34 de structuri teritoriale, desființate

Până la 30% din funcțiile de conducere din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vor fi reduse, iar structurile teritoriale ale Fiscului vor fi reduse la 8, de la 42 câte sunt în prezent. Modificările sunt cuprinse într-un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului, privind reforma administrării fiscale.

În plus, ANAF se reorganizează ca urmare a fuziunii prin absorbtie şi preluarea activităţii Gărzii Financiare şi a Autorităţii Naţionale a Vămilor.

”Structura organizatorică actuală, în special cea a aparatului teritorial, care presupune costuri ridicate de administrare, a dus la crearea unui număr mare de organe fiscale, toate județele fiind tratate similar, neținându-se cont de dimensiunea sau importanța fiecăruia sub aspectul ponderii economice sau a numărului de contribuabili”, se arată în proiectul de act normativ.

Astfel, restructurarea ANAF prevede 8 structuri teritoriale în loc de 42, iar structurilor județene le va fi retrasă calitatea de ordonator terțiar de credite. ”Competența teritorială a viitoarelor direcții generale regionale ale finanțelor publice respectă decupajul teriorial al regiunilor de dezvoltare, astfel cum au fost stabilite prin Legea 315/2004 privind dezvoltarea regională în România”, se mai arată în proiect.

Structura de organizare va rămâne pe 3 paliere, mai exact sediul central/nivel regional/nivel local, în loc de sediu central/nivel județean/nivel local. O altă schimbare prevede reorganizarea controlului operativ în cadrul aparatului propriu al ANAF. ”Direcția generală antifraudă va fi o structură regională puternică, având 8 servicii regionale aflate în directa coordonare a aparatului central”, prevede proiectul de act normativ.

Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) va avea personalitate juridică și va funcționa la același nivel cu direcțiile generale regionale. În privința resurselor umane, reforma ANAF prevede realocarea personalului spre domeniile deficitare (antifraudă, inspecție fiscală, IT, juridic), dar și eliberări din fucnție.

”De asemenea, prin reducerea cu până la 30% a funcțiilor de conducere se va accelera procesul decizional și se vor realiza economii pentru încadrarea în fondurile bugetare alocate pentru cheltuielile de personal”, mai prevede proiectul de OUG.

În prezent, ANAF este organizată şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Finanţelor Publice. Începând din 2005, în subordinea ANAF funcționează Autoritatea Naţională a Vămilor şi Garda Financiară.

Deşi în anul 2005 cele două instituţii au fost integrate în ANAF, ele și-au păstrat propriile structuri teritoriale, precum şi propriile servicii suport.

Cosmina Croitoru