0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 5:48
No menu items!

Referendum pentru familie în Irlanda: Cuvintele „locul femeii este în casă” rămân în Constituție

spot_img

Irlandezii au decis să voteze împotriva unor amendamente de modificare a Constituției, prin care era extinsă definiția familiei și s-ar fi înlăturat mai multe sintagme privind rolul femeii în societate.

Prim-ministrul irlandez Leo Varadkar, un promotor fervent al acestor modificări ale Constituției, și-a recunoscut sâmbătă înfrângerea. Două amendamente constituționale pe care le-a susținut și care ar fi extins definiția familiei și ar fi eliminat limbajul privind rolul femeii în casă se îndreptau au fost respinse.

Varadkar, care a promovat votul pentru a înscrie egalitatea de gen în Constituție prin eliminarea „limbajului foarte demodat” și a încercat să recunoască realitățile vieții de familie moderne, a declarat că alegătorii au dat „două lovituri” guvernului.

„Este clar că am greșit”, a spus el. „În timp ce înțelepcunea populară spune că succesul are mulți tați, iar eșecul este orfan, cred că atunci când pierzi cu o astfel de marjă, există o mulțime de oameni care au greșit, iar eu sunt cu siguranță unul dintre ei”, a declarat premierul irlandez, citat de Associated Press. 

Referendumul a fost văzut ca parte a evoluției Irlandei de la o țară conservatoare, majoritar romano-catolică, în care divorțul și avortul erau ilegale, la o societate din ce în ce mai diversă și mai liberală din punct de vedere social. Proporția rezidenților care sunt catolici a scăzut de la 94,9% în 1961 la 69% în 2022, potrivit Oficiului Central de Statistică.

Transformarea socială s-a reflectat într-o serie de modificări ale Constituției irlandeze, care datează din 1937, deși țara nu a fost cunoscută oficial ca Republica Irlanda până în 1949. Alegătorii irlandezi au legalizat divorțul într-un referendum din 1995, au susținut căsătoria între persoane de același sex într-un vot din 2015 și au abrogat interdicția avorturilor în 2018.

Prima întrebare se referea la o parte a Constituției care se angajează să protejeze familia ca unitate primară a societății. Alegătorilor li s-a cerut să elimine o referință la căsătorie ca bază „pe care se întemeiază familia” și să o înlocuiască cu o clauză care să spună că familiile pot fi întemeiate „pe căsătorie sau pe alte relații durabile”. Dacă ar fi fost adoptat, acesta ar fi fost cel de-al 39-lea amendament al Constituției.

Elena Cristea