-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:58
No menu items!

Referendum pentru exploatarea gazelor de şist

spot_img

Locuitorii municipiului Mangalia îşi vor exprima părerea cu privire la exploatarea gazelor de şist în sudul litoralului în cadrul unui referendum care va avea loc în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, în data de 9 decembrie.

Consilierii locali din Mangalia au aprobat la sfârşitul lunii octombrie organizarea acestui referendum, iar în cadrul şedinţei din 15 noiembrie au fost stabilite toate detaliile de organizare a referendumului.

Potrivit hotărârii Consiliului Local, cu ocazia referendumului, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe cu „DA” sau „NU” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu riscul de afectare a pânzei freatice şi a turismului pe teritoriul administrativ al municipiului Mangalia, în urma exploatării gazelor de şist din sudul litoralului?”.

În cadrul şedinţei de joi, consilierii au mai aprobat modelul listei electorale suplimentare, tipul buletinului, ştampilele şi timbrele autocolante care vor fi folosite la referendumul din 9 decembrie.

 Votarea va avea loc în data de 9 decembrie, va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 23.00.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) recunoaştea în primăvară că se fac prospecţiunii pe patru arii geografice şi că există patru companii care şi-au exprimat „intenţia de a explora potenţialul de petrol al zonelor respective, în general, şi gazele din argile gazifere în particular”: Mol Hungarian Oil and Gaz Public Limited Company împreună cu SC Expert Petroleum SRL; EastWEST Petroleum, Chevron România Exploration and Production SRL şi Midia Resources.

Exploatarea gazelor de şist este controversată, unii geologi susţinând că procesul de extracţie implică un risc seismic suplimentar. La începutul acestui an, au avut loc mai multe manifestaţii în Bârlad împotriva acestui tip de exploatare, miile de protestatari cerând elaborarea unor studii de impact asupra mediului întrucât voci autorizate au avertizat asupra pericolelor presupuse de acest exploatări.

Protestatarii din Bârlad criticau printr-o scrisoare transmisă guvernului procedeele extractive ale firmei Chevron care ar fi urmat să exploateze resursele de gaz din zonă.

”Principalele riscuri pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracţionare hidraulică sunt scoaterea din circuit a unor terenuri, riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi cele de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii. Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat şi că se produce mobilizarea unor substanţe radioactive”- se spunea în scrisoare.

Locuitorii municipiului Mangalia au mai participat la un referendum în data de 10 iunie, în aceeaşi zi cu alegerile locale, ei fiind întrebaţi atunci dacă sunt de acord cu rezilierea contractului cu societatea de termoficare Callastis Therm.

Referendumul a fost validat pentru că s-au prezentat la urme 56,73 la sută din persoanele cu drept de vot, iar dintre acestea aproape 80 la sută au fost de acord cu rezilierea contractului.

Noua administraţie locală, rezultată în urma alegerilor din iunie, a ţinut cont de părerea locuitorilor şi a întrerupt înţelegerea cu Callastis Therm, în prezent furnizarea căldurii fiind asigurată de o societate deţinută de Consiliul Local.