3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 23:54
No menu items!

Referat al Inspecției Judiciare: Laura Kovesi și consiliera sa, Dana Tițian, acuzate că au obstrucționat controlul la DNA

spot_img

Un referat al Inspecţiei Judiciare din data de 19 septembrie 2017, întocmit de inspectorii judiciari Monica Pleșea, Daniela Sanda Mateș şi Mihaela Hitruc, ar putea atrage sancţiuni disciplinare dure faţă de judecătoarea Dana Tiţian, consiliera Laurei Codruța Kovesi.

Potrivit referatului publicat de jurnaliștii de la Lumea Justiției, Tițian este acuzată că i-a împiedicat pe inspectorii judiciari să aibă acces la dosarele instrumentate de procuroarea Mihaela Iorga Moraru şi că a controlat, în mod nelegal, activitatea desfăşurată de procurorii de şedinţa ai DNA, toate aceste acţiuni fiind săvârşite din ordinele procurorului şef al DNA Laura Kovesi.

Potrivit luju.ro, acuzaţiile sunt cuprinse în Referatul nr. 5115/IJ/982/DIP/2017, privind unele aspecte din activitatea judecătoarei Dana Tiţian, în calitate de consilier al procurorului şef al DNA, constatate în timpul verificărilor directe din timpul controlului efectuat de Inspecţia Judiciară la DNA.

Concret, cele trei inspectoare susţin că Laura Kovesi a emis Ordine cu încălcarea dispoziţiilor legale şi a ordinelor procurorului general, punând-o pe consiliera sa personală Dana Tiţian să controleze activitatea altor procurori din DNA. Este vorba despre :

  • Ordinul nr. 102 din 6 iulie 2017, prin care a desemnat-o pe Dana Tiţian să controleze dosarele Mihaelei Iorga Moraru, deşi legea prevede că în perioada în care sunt detaşaţi, judecătorii sau procurorii îşi păstrează calitatea de judecător sau procuror şi, pe cale de consecinţă, un judecător nu va putea efectua activităţi de control faţă de un procuror, activitate ce încalcă prevederile art. 99 lit. b) din Legea 303/2004 referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii.
  • Ordinul nr. 96 din 5 iulie 2017, pin care procurorul şef al DNA Laura Kovesi a dispus că judecătoarea Dana Tiţian să controleze activitatea desfăşurată de procurorii de şedinţa din cadrul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie -Serviciile Teritoriale Suceava şi Iaşi, activitatea „atribuită doar unui procuror”, abatere prevăzută la art. 99 lit. b) din Legea 303/2004.

Potrivit Referatului citat de luju.ro,  celor trei inspectori judiciari, judecătoarea Dana Tiţian a fost desemnată de Laura Kovesi – prin Ordinul nr. 102 din 6 iulie 2017 – să efectueze un control cu privire la activitatea desfăşurată de procuroarea Mihaela Iorga Moraru şi să verifice toate dosarele acesteia, din perspectiva „modalităţii în care s-a lucrat la aceste dosare”, urmând să se analizeze „ritmicitatea actelor”, respectarea dispoziţiilor legale, dosarele în care s-a început urmărirea penală de mai mult de un an şi nu au fost soluţionate, dosarele în care s-au dispus măsuri preventive şi nu au fost soluţionate, etc.

Astfel, în perioada controlului efectuat de judecătoarea Tiţian, împreună cu procurorii Claudiu Dumitrescu şi Gabriela Popa (procuror şef serviciu judiciar), consilieră personală a Laurei Kovesi, dar şi șefa DNA au avut manifestat o atitudine care a avut „scopul vădit de a extrage din sfera controlului dosarele repartizate unui procurori”, invocând argumente fără baza legală pentru a justifica refuzul de a prezenţa dosarele ce fuseseră repartizate procuroarei Mihaela Iorga Moraru:

„Având în vedere atitudinea procurorului şef direcţie, Laura Codruţa Kovesi, constând în aceea că: a exprimat iniţial, la datele de 08.08.2017 şi de 10.08.2017, un refuz categoric al prezentării dosarelor; tot la dată de 08.08.2017, fără că inspectorii să-i fi solicitat această, a depus copii de pe ordinele prin care au fost dispuse inventarierea şi controlul acestor dosare; a comunicat la dată de 18.08.2017 că informaţiile suplimentare pot fi cerute de la cele 2 comisii, încercând să inducă ideea unei lipse de diligenţa din partea inspectorilor judiciari în activitatea de verificare a dosarelor menţionate, precum şi atitudinea membrilor comisiei de control, consilier Tiţian Dana şi procuror şef serviciu judiciar Popa Gabriel, care au tergiversat activitatea pe care o desfăşurau, toate cu scopul vădit de a extrage din sfera controlului dosarele repartizate unui procuror, precum şi lipsa oricăror argumente legale în susţinerea refuzului de a prezenţa dosarele ce fuseseră repartizate procurorului Moraru Iorga Mihaela, apreciem că cele relatate constituie indicii cu privire la săvârşirea abaterii disciplinare prev.de art. 99 lit. p) din Legea nr. 303/2004, de către procurorul şef direcţie Laura Codruţa Kovesi, consilierul personal al acestuia Tiţian Dana, şi procurorul şef serviciu judiciar Popa Gabriela respectiv obstrucţionarea activităţii de inspecţie a inspectorilor judiciari, prin orice mijloace.”, se menționează în referat.

În acelaşi timp, în Referatul nr. 5115/IJ/982/DIP/2017 se face trimitere şi la Ordinul nr. 96 din 5 iulie 2017 emis de Laura Kovesi, prin care consiliera personală a procurorului şef DNA a fost desemnată să efectueze, în perioada 6 iulie – 1 septembrie 2017, un „control tematic a activităţii procurorilor de şedinţa din cadrul serviciilor teritoriale ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, respectiv Serviciile Teritoriale Suceava şi Iaşi. La fel ca Ordinul 102 din 6 iulie 2017, inspectorii judiciari au constatat că şi Ordinul nr. 96 din 5 iulie 2017 al Laurei Kovesi „a fost dat cu încălcarea dispoziţiilor legale şi a ordinelor procurorului general”:

„În acest context, apreciem că judecătorul detaşat, Tiţian Dana, prin activitatea pe care a desfăşurat-o, şi anume aceea de control cu privire la activitatea desfăşurată de procurorii de şedinţa din cadrul Serviciilor teritoriale din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, atribuită doar unui procuror, a încălcat prevederile legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. b) din Legea 303/2004.

Astfel, conform art. 5 dn Legea 303/2004, funcţia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice… şi a celor de instruire din cadrul INM şi al SNG.”, se arată în referat.

Referatul semnat de cele trei inspectoare poate fi consultat pe luju.ro.