În era digitală, unde gadgeturile sunt omniprezente în viața de zi cu zi, părinții se confruntă cu provocarea de a gestiona timpul petrecut de copii în fața ecranelor. Un nou studiu realizat de University of Southern Denmark oferă soluții concrete pentru această problemă modernă. Cercetarea a constatat că reducerea semnificativă a timpului petrecut în fața ecranelor la doar trei ore pe săptămână poate avea efecte benefice rapide asupra sănătății mentale și comportamentului copiilor.
Beneficiile Reducerii Timpului Petrecut în Fața Ecranelor
Studiul a arătat că în doar două săptămâni de la implementarea acestei reduceri, copiii au prezentat îmbunătățiri semnificative în stabilitatea emoțională, capacitatea de a lega relații de colegialitate și dorința de a ajuta pe ceilalți. În prezent, copiii petrec în medie între 7-8 ore zilnic pe diverse activități digitale, fie că este vorba de jocuri, filme sau videoclipuri. Această utilizare excesivă a gadgeturilor contribuie la izolare socială și la probleme de bunăstare mentală.
„Reducerea timpului petrecut în fața ecranelor ajută la redirecționarea energiei copiilor către activități mai sănătoase și promovează un comportament prosocial pozitiv,” explică cercetătorii de la University of Southern Denmark.
Cum pot părinții să abordeze această schimbare
În medie, copiii petrec aproape 7-8 ore în fiecare zi cu divertisment, fie că se joacă, fie că se uită la filme sau videoclipuri. Studiul a arătat că reducerea acestui timp la 3 ore pe săptămână îi face mai stabili emoțional. Îmbunătățirea este rapidă, cu schimbări vizibile în doar 14 zile. Prin monitorizarea timpului petrecut în fața ecranelor, copiii devin mai activi din punct de vedere social, mai atenți și mai dornici să îi ajute pe alții. Încep, de asemenea, să se înțeleagă mai bine și să lege relații cu colegii lor. Copiii sunt mereu plini de energie, iar gadgeturile nu consumă complet această energie; în schimb, o rețin, făcându-i să se simtă obosiți. Prin reducerea timpului petrecut în fața ecranelor, le redirecționezi energia, promovând comportamentul prosocial pozitiv și creșterea emoțională.
Echilibrul este cheia
Cercetătorii recomandă reducerea timpului petrecut pe telefon, computer sau tabletă, în locul eliminării acestuia. Activitățile recreative au evoluat, iar dispozitivele digitale vor face inevitabil parte din timpul liber. Cheia este moderarea și stabilirea limitelor.
Într-o lume saturată de ecrane, unde modul de viață uman are o implicare fără precedent a gadgeturilor, singura soluție este să fii atent și să îți monitorizezi copiii. Dacă tai complet gadgeturile digitale, există riscul ca acest lucru să se termine rău: cu accese de furie și, prin psihologie inversă, să ducă la și mai mult timp petrecut în fața ecranelor odată ce sunt dobândite. Dar dacă comunici cu copiii tăi și asiguri o utilizare sporadică a telefonului, le menții consumul digital satisfăcut și îți elimini grijile.
Dar schimbarea începe și cu tine, ca părinte. Data viitoare când copilul tău face un acces de furie sau îți întrerupe munca, nu îi da smartphone-ul pentru a-l distrage. Găsește alternative mai sănătoase, cum ar fi puzzle-uri care stimulează mintea sau cărți pentru a-l ține ocupat. Amintește-ți, copiii imită ce văd în casă. Atunci când te plictisești, încearcă să faci o activitate în loc să iei telefonul în mână. Încurajează-l și pe el, prin puterea exemplului, să își folosească mintea, mâinile și imaginația, atunci când are timp liber la dispoziție.
Stabilește reguli și fii consecvent
Deși interzicerea totală a timpului petrecut în fața ecranelor este o reacție exagerată, părinții ar trebui totuși să aibă reguli și să încerce să le respecte pentru a crea o rutină.
Cercetările arată că cei mici sunt mai puțin pedispuși la a avea relații problematice cu utilizarea gadgeturilor dacă părinții lor au reguli.
Planifică când și cât timp copiii petrec în fața ecranelor. Stabilirea și respectarea unei rutine face de asemenea mai ușor pentru copilul tău să închidă televizorul sau să lase deoparte tableta fără a se supăra.
Nu da ultimatumuri
Dacă respecti o rutină, este logic să-i anunți pe copii când timpul planificat în fața ecranelor se apropie de sfârșit. Dar oferirea unui „avertisment de două minute” pentru a le spune copiilor că este aproape timpul să facă altceva ar putea declanșa o criză.
Această schimbare ușoară de subiect poate ajuta copilul să treacă de la timpul petrecut în fața ecranelor mai ușor decât un avertisment ferm. Dacă treci de la timpul petrecut în fața ecranelor direct la masă, oferă-I copilului o alegere: preferă o farfurie sau un bol?
Trecerea de la timpul petrecut în fața ecranelor la joacă poate fi de asemenea utilă, mai ales dacă te implici în acest lucru.
Ajută-te de aplicațiile de control parental
Smartphone-ul tău ar putea avea setări care îți permit să setezi limite de timp pentru ecrane pentru a te asigura că copiii respectă rutina planificată. Există aplicații pentru gestionarea timpului petrecut în fața ecranelor și unele platforme și canale specifice, cum ar fi YouTube Kids, permit părinților să seteze limite privind cantitatea de conținut care poate fi vizionată.
Într-o lume saturată de tehnologie, părinții au responsabilitatea de a monitoriza și reglementa utilizarea dispozitivelor digitale de către copii. Reducerea timpului petrecut în fața ecranelor la doar trei ore pe săptămână nu doar că îmbunătățește sănătatea mentală și comportamentul copiilor, dar promovează și o interacțiune socială mai sănătoasă și o dezvoltare emoțională pozitivă. Implementând aceste strategii, părinții pot crea un mediu echilibrat în care copiii lor să prospere atât digital, cât și în viața reală.
Amalia-Alessandra