România încearcă să obțină la Ecofin plasarea sumelor necesare pentru armată în afara deficitului
Ministerele Sănătăţii, Apărării, Economiei, Educaţiei, Transporturilor, Muncii, Culturii şi Afacerilor Interne, vor primi bani în plus la rectificarea bugetară, iar Ministerul Finanţelor şi cel al Mediului vor avea fonduri diminuate.
Astfel, Sănătatea va primi 489 milioane lei, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate – 166 milioane lei, Apărarea – 400 milioane lei, Economia – 300 milioane lei, Educaţia – 150 milioane lei, Transporturile – 356 milioane lei, Afacerile Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă – 192 milioane lei, Munca – 42 milioane lei, Cultura – 10 milioane lei.
Alte 600 milioane lei vor fi alocate pentru arieratele autorităţilor locale.
Ministrul Bugetului Liviu Voinea a afirmat că vor fi tăiate 750 milioane lei de la Ministerul Finanţelor din bugetul privind acţiuni generale, care cuprinde buffer-ul și fondurile pentru despăgubiri. Buffer-ul va rămâne totuși la peste 1 miliard de euro, în condițiile în care Guvernul a încasat sume peste cele previzionate din taxa claw-back și din vânzarea de certificate verzi.
De la Ministerul Mediului vor fi tăiate 25 milioane lei. Voinea a precizat că nu se intervine asupra bugetelor Parlamentului și Administrației Prezidențiale.
Cheltuielile necesare pentru Apărare, în contextul situaţiei din Ucraina, sunt incluse în deficitul bugetar prognozat pentru anul 2014 de 2,2% din PIB, dar până la sfârşitul anului acestea ar putea creşte.
Voinea a explicat că situaţia din Ucraina impune majorarea cheltuielilor pentru Apărare, nu doar în România, ci în toate ţările care se învecinează cu Ucraina.
În Consiliul Ecofin (miniștrii de Finanțe ai UE), România, alături de alte state estice, încearcă să impună regula ca sumele necesare pentru apărare în contextul crizei din Ucraina să fie considerate circumstanţe excepţionale și să nu fie calculate la creșterea deficitului.
Rectificarea bugetară va fi aprobată vineri, într-o şedinţă specială a Guvernului.
V.B.