-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:36
No menu items!

Recomandări și avertismente pentru deținătorii de animale de companie pe timpul caniculei

spot_img

VIER PFOTEN avertizează iubitorii de animale cu privire la pericolul hipertermiei

caine caldura

Odată cu venirea verii şi a temperaturilor ridicate, VIER PFOTEN recomanda o atenţie sporită la sănătatea animalului de companie. Astfel, pentru a vă bucura de o vară fără griji, specialiştii fundaţiei pentru protecţia animalelor oferă câteva recomandări deţinătorilor de animale de companie.  

La fel ca şi oamenii, animalele suferă din cauza schimbărilor bruşte ale vremii. Deoarece câinii nu pot transpira la fel ca oamenii, când aleargă risca declanşarea unor probleme majore, precum cele de inimă sau cele de circulaţiei. Insolaţia, care împiedică temporar autoreglarea termică a corpului, poate avea urmări fatale în special asupra câinilor.

VIER PFOTEN recomandă programarea activităţilor în aer liber fie dimineaţa devreme fie seara, când temperaturile sunt suportabile. E important să acordaţi o atenţie deosebită semnelor de extenuare ale animalului. Nu este indicat să continuaţi plimbarea în cazul în care observaţi că animalul de companie nu mai doreşte acest lucru.

Pentru câinii în vârstă sunt necesare îngrijiri speciale în timpul verii. Când sunt scoşi afară aceştia au nevoie de pauze regulate pentru relaxare, iar în restul timpului trebuie să aibă la dispoziţie apă proaspătă şi posibilitatea de a se odihni.

Ca şi animalele de companie, animalele fără stăpân au nevoie de apă proaspătă. De asemenea, deţinătorii de autoturisme sunt îndemnaţi să verifice maşinile înainte de plecarea de pe loc deoarece acestea sunt o sursă de umbră pentru animalele de dimensiuni mici şi medii.

Pentru câinii de curte e recomandabil că stăpânii să le ofere posibilităţi de adăpostire şi îndeajuns de multă apă potabilă proaspătă. În cazul câinilor ţinuţi în lanţ, se recomandă că lanţul să permită mişcarea şi adăpostirea la umbră.

În oraş

Nu lăsaţi niciodată animalul de companie singur în maşină. Chiar şi un loc cu umbra nu este sigur deoarece, odată cu mişcarea soarelui, maşină poate să se încălzească rapid şi poate să devină o capcană mortală.

În cazul în care observaţi un animal închis în maşină în zilele caniculare vă recomandăm să sunaţi de îndată la 112 deoarece poliţia este abilitată să intervină în astfel de cazuri.

În călătorii

Pentru unele animale călătoria cu maşină înseamnă un stres mare. Dacă maşina dumneavoastră nu este echipată cu aer condiţionat, este recomandat să programaţi călătoriile dimineaţa devreme sau seară. Altfel, blocajele în trafic pot deveni foarte periculoase. Dacă totuşi este necesar să călătoriţi pe timpul zilei, puteţi prinde prosoape ude de geamurile de la maşină pentru a oferi animalului umbră şi răcoare chiar şi atunci când avansaţi greu în blocajele de trafic.

La mare

Nisipul sau cimentul foarte fierbinţi pot provoca arsuri

Întotdeauna puneţi la dispoziţia animalului apă proaspătă. Lipsa apei potabile poate determina câinele să considere apa de mare o alternativă bună. Apa sărată însă provoacă o senzaţie şi mai mare de sete, iar consumul crescut de apă cu sare, în combinaţie cu deshidratarea provocată de căldură, creşte foarte mult riscul unor leziuni cerebrale majore.

La munte

Adaptaţi traseul montan la capacitatea câinelui de a vă urma în siguranţă sau fiţi sigur că aveţi tot echipamentul necesar pentru a-l transporta prin zonele foarte periculoase.

Întotdeauna puneţi la dispoziţia animalului apă proaspătă. Senzaţia de sete foarte mare, datorată efortului, poate face câinele să bea apă şi din surse periculoase precum bălţile stătute, care pot fi infestate cu bacterii şi paraziţi. Acestea pot îmbolnăvi grav animalul.

Aveţi grijă să dozaţi eforturile animalului deoarece epuizarea îi poate provoca probleme cardio vasculare cerebrale

Evitaţi zonele cu stane deoarece animalul dumneavoastră poate fi atacat de câinii de stana

Evitaţi zonele cu stupi de albine, deoarece animalul risca să fie înţepat.

Nu lăsaţi animalul nesupravegheat în pădure deoarece pot surveni conflicte cu alte animale sălbatice

În străinătate

Interesaţi-vă din timp de actele şi vaccinurile necesare pentru ţara de destinaţie. Există pericolul blocării animalului pe aeroport pentru o perioadă mare de timp, din cauza lipsei unor documente sau ale unor vaccinuri.

Pentru informaţii cu privire la ce trebuie să luaţi în considerare când călătoriţi cu avionul, citiţi articolul „10 sfaturi pentru transportul aerian al animalelor de companie

În ce priveşte animalele de talie mică, medicul veterinar Ovidiu Roşu de la VIER PFOTEN recomandă: „Este foarte important să le fie pusă la dispoziţie apă proaspătă din belşug. În afară de asta trebuie să îndepărtaţi rapid mâncarea neconsumată deoarece vara aceasta infestează rapid cu viermi şi cu muşte”.
Deţinătorilor de cai, medicul veterinar Ovidiu Roşu le recomanda adăpostirea de soare a animalelor între orele 11 şi 5. Un cal are nevoie într-o zi normală de cel puţin 40 de litri de apă. Pe timpul verii această cantitate trebuie suplimentata. Ţineţi cont şi de faptul că apa se evaporă mult mai repede din recipientele foarte largi destinate adăpării animalelor.

Porcuşorilor de guineea şi iepurilor care trăiesc în exterior trebuie să le fie asigurate spaţii de adăpostire şi umbră. Păsările de apartament trebuie să fie protejate de razele directe ale soarelui. Puneţi-le coliviile în spaţii răcoroase şi ferite de curent. Schimbaţi-le apă mai des decât de obicei deoarece există pericolul infestării.

Olimpia Diaconiuc