4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:45
No menu items!

Analiză: Cele patru șocuri care ar putea destabiliza economia SUA

spot_img

După un an de creștere surprinzător de puternică, economia americană se confruntă cu patru șocuri potențiale, care ar putea aduce destabilizare, potrivit unei analize a societății de investiții financiare Tradeville. Printre provocările din această toamană se numără o grevă de amploare a muncitorilor din industria auto, posibilitatea blocării guvernului, reluarea plăților pentru împrumuturile studențești și creșterea prețurilor la petrol.

”Economia americană a traversat anul acesta câteva perioade dificile, dar acum se confruntă cu un cumul de riscuri care amentință să creeze mai multă turbulență. (…) Fiecare dintre cele patru probleme, luate separat, nu ar provoca prea multe daune. Împreună, însă, ar putea fi distructive, mai ales că economia se răcește deja din cauza ratelor ridicate ale dobânzilor”, potrivit analizei citate, care se bazează pe date din publircația Wall Street Journal.

Analiștii se așteaptă la o încetinire a cresterii economice in aceasta toamnă pentru cea mai mare economie a lumii, dar nu la o recesiune. Goldman Sachs estimează o rată de creștere a PIB de 1,3% pentru T4, față de 3,1% în T3. Până în prezent, în 2023, cheltuielile robuste ale consumatorilor și scăderea șomajului la niveluri istorice au susținut o activitate economică solidă în SUA, în ciuda faptului că Rezerva Federală a ridicat dobânzile la cel mai înalt nivel din ultimii 22 de ani pentru a încetini creșterea inflației.

  1. Greva muncitorilor din industria auto

O primă amenințare asupra economiei americane este greva prelungită a muncitorilor din industria auto din Detroit, angajați ai celor trei mari producători auto – General Motors, Ford și Stellantis. În 15 septembrie, aproape 13.000 de muncitori au început greva în trei uzine. Președintele United Auto Workers (UAW), Shawn Fain, a declarat că grevele se vor extinde în 38 de centre de distribuție de piese de schimb ale General Motors și Stellantis, în 20 de state.

Impactul inițial al grevei se așteaptă să fie limitat, dar o oprire mai largă a lucrului ar putea reduce producția auto și ar putea crește prețurile la vehicule. Totodată, Goldman Sachs estimează că efectele grevei ar putea reduce creșterea economică anualizata cu 0,05-0,1 puncte procentuale pentru fiecare săptămână în care aceasta continuă. Prin închiderea uzinelor, o grevă amână și revenirea completă a sectorului auto de la perturbarile din lanțul de aprovizionare cauzate de pandemia COVID-19.

  1. Închiderea parțiala a guvernului

Congresul are termen până la sfârșitul lui septembrie să ajungă la un acord privind finanțarea guvernului federal. Până în prezent, legislatorii sunt departe de a ajunge la un consens. Dacă nu vor putea ajunge la o înțelegere, angajații guvernului, cu excepția personalului esential, ar putea fi concediați temporar, însumând până la 800.000 de persoane vizate la nivel național.

În decembrie 2018, o confruntare similară a dus la o închidere parțiala de cinci săptămâni în care guvernul a finanțat doar unele agenții. Aproximativ 300.000 de angajați federali au fost concediați temporar. Acest lucru a redus producția economică cu 0,1% în trimestrul al patrulea al anului 2018 și cu 0,2% în primul trimestru al anului 2019, potrivit Biroului de Buget al Congresului.

  1. Reluarea plăților pentru împrumuturile studenților

Un alt posibil șoc va fi reluarea rambursării împrumuturilor studențesti din 1 octombrie, plăți care au fost suspendate în martie 2020 de Departamentul Educației, pentru a ajuta la amortizarea efectelor financiare ale COVID-19. Acest lucru a permis oamenilor să cheltuiască banii pe alte lucruri în timp ce economia se redresa, contribuind la susținerea creșterii.

Plățile lunare pentru zecile de milioane de împrumutați variază în medie între 200 și 300 USD per persoană. Chiar daca reprezintă o parte relativ mică din cei 18 trilioane USD cheltuiți anual de consumatori în SUA, situația îngrijorează retailerii mari, cum ar fi Walmart sau Target.

  1. Creșterea prețurilor petrolului

Creșterea prețurilor petrolului adaugă presiune situației economice actuale. Prețurile petrolului Brent au stagnat la peste 90 USD/baril în ultimele zile, în creștere de la puțin peste 70 USD vara aceasta. Prețurile la benzină au crescut cu 10,6% în august față de luna anterioară, cea mai mare creștere lunară din iunie 2022, conform datelor Departamentului Muncii. Acest lucru a determinat creșterea inflației pentru consumatori pentru a doua lună consecutiv, dupa ce aceasta scăzuse în anul precedent.

Evoluția cotației Brent în ultimele șase luni / Grafic CNBC, 26.09

V. Bârleanu