0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 8:40
No menu items!

Reacție din Guvernul României la vizita cancelarului austriac în Bulgaria: „Poziția Austriei rămâne aceeași”

spot_img

Vizita pe care cancelarul austriac Karl Nehammer o face luni în Bulgaria, pentru a inspecta personal graniţa cu Turcia, nu este de natură să schimbe decizia Vienei faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, ci este mai degrabă un exerciţiu de imagine, arată ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

„Eu nu cred că această vizită în sine poate să schimbe ceva. De altfel, cancelarul austriac a anunţat înainte de vizită, deci, înainte de a face această, să spunem, inspecţie la frontiera turco-bulgară, că poziţia Austriei rămâne aceeaşi. Prin urmare, nu cred că în urma acestei vizite se va putea trage vreo concluzie”, a declarat, luni, la Digi24, Bogdan Aurescu.

„În altă ordine de idei, nu trebuie să uităm că Bulgaria mai are de discutat şi cu Olanda, nu doar cu Austria. Prin urmare, există o serie de solicitări din partea Olandei, care trebuie să îşi găsească un anumit răspuns din partea autorităţilor de la Sofia”, a atras atenţia şeful diplomaţiei române.

Bogdan Aurescu a reamintit că a avut o discuţie săptămâna trecută cu omologul său austriac, Alexander Schallenberg. „I-am spus că România este deschisă să discute atât cu Austria, cât şi împreună cu Comisia Europeană şi cu ceilalţi parteneri, pentru a găsi un răspuns la solicitările pe care Austria le-a adresat către Comisia Europeană”, a menţionat Bogdan Aurescu.

Pe de altă parte, el a subliniat că „Austria nu a cerut nimic din partea României, să facă ceva sau să nu facă ceva”, ci are mai degrabă solicitări trimise către Comisia Europeană, pentru a fi „mai receptivă” la problemele legate de migraţie pe care Austria le are. 

Ministrul Afacerilor Externe spune că Bucureştiul a transmis către Viena semnale că România este dispusă la un dialog, pentru a găsi o soluţie la preocupările Vienei. „I-am arătat (omologului din Austria – n.r.) că România este deschisă pentru o discuţie foarte constructivă, dar este nevoie, evident, şi de un răspuns similar din partea Austriei. Ştiţi că tot săptămâna trecută preşedintele României şi preşedintele Austriei au avut o discuţie telefonică în aceiaşi parametri. De asemenea, ştiţi că am decis să trimitem înapoi la Viena ambasadorul României, cel care a fost chemat pentru consultări în decembrie, tot ca gest de deschidere din partea României. Toate aceste gesturi şi demersurile noastre vor continua, trebuie să se acumuleze şi să vedem ce anume se degajă din acest tip de, să spunem, proces”, a arătat Bogdan Aurescu.

Aurescu mai arată că este prea devreme pentru a vorbi despre schiţarea unui nou calendar pentru aderarea la Schengen.

„Deci, toate aceste elemente trebuie puse împreună şi trebuie trasă apoi o concluzie. Este prematur acum să vorbim despre un calendar anume”, a declarat Bogdan Aurescu la Digi24.

Comisia Europeană nu poate stabili un astfel de calendar, pentru că nu este în atribuţiile ei, dar Comisia „este susţinătorul aderării României şi întotdeauna am găsit în Comisie un susţinător. Decizia este luată însă cu unanimitate de către statele membre în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne”, a explicat ministrul român de externe.

Bogdan Aurescu a dezvăluit că ministrul de Externe austriac i-a spus săptămâna trecută că din punctul lui de vedere, „trebuie lăsate aspectele acestea la nivelul Ministerelor de Interne, urmând ca Ministerele de Externe să faciliteze dialogul, ceea ce şi facem, pentru că, iată, există o activitate foarte intensă în această perioadă pentru a menţine acest subiect în atenţia tuturor partenerilor europeni, a tuturor statelor membre, a instituţiilor europene, inclusiv din partea Comisiei, şi încercăm să găsim soluţii, să degajăm soluţii”.

„Însă nu putem să facem abstracţie de realităţi obiective, cum sunt, de exemplu, cele legate de alegerile din Austria sau de situaţia migraţiei pe ruta balcanică, unde România nu este plasată (…)Acesta este şi motivul pentru care cancelarul Austriei se află în Bulgaria şi nu în România”, adaugă Bogdan Aurescu. 

Raluca Dan